Пица в ресторант с 9% ДДС, а за вкъщи – с 20%

С намаляване на ДДС на 9% в ресторантьорския бизнес, крайната потребителска цена няма да намалее. Това сочи опитът по света, където има диференцирана ставка. Това сподели в телевизионно интервю говорителят на НАП Росен Бъчваров.

В момента основният въпрос и откритието на топлата чорба е защо една и съща пица в ресторанта ще бъде със ставка от 9 %, а същата пица, но поръчана за вкъщи, отново ще е със старото ДДС от 20%. Отговорът е прост – защото такова е европейското законодателство.

В случая говорим за ресторантьорска услуга, тоест това е услуга на място, в ресторанта. Така че доставките за вкъщи си остават със старото ДДС от 20 на сто, в ресторанта – девет на сто, разясни говорителят на НАП.

image0 (9K)

Относно напускането на сочения за „острие“ на Васил Божков в ДКХ Васил Панов като директор на Дирекция Контрол в НАП, Росен Бъчваров каза единствено, че мотивите на Панов са били лични. „Хазартът беше облаган с данъци до 2014 г., след това данъците бяха заменени с такси и така на практика хазартът напусна полето на действие на НАП“, посочи в заключение говорителят на приходната агенция.

(Visited 4 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!