Плевнелиев писа петица на кабинета за справянето с коронавируса

България се справя изненадващо добре на фона глобалната криза. Поне половината от държавите в света паднаха много по-тежко от нас. Нито сме най-корумпираните, нито сме най-бедните. Липсата на самочувствие ни пречи. Това коментира в студиото на „Тази неделя” Росен Плевнелиев. Президентът в периода 2012-2017 даде оценка петица на кабинета за справяне с COVID-19.

Той посочи и основните проблеми в държавата. На първо място според него е недоверието на хората към институциите. Затова те трябва да работят в посока по-голяма прозрачност. Другият голям проблем според държавния глава е нереформираната ни здравна система. Той посочи, че отдавна трябваше да бъде направена електронната здравна карта.

„Държавите са като обикновения човек. Дойде пандемията, удари ни и хората, които имат слаба имунна система, се справят трудно. Същото е и с държавите”, даде пример Плевнелиев.

Относно острия спор между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2, президентът коментира, че ни очаква година с много тежки битки. Той критикува Румен Радев заради това, че за първи път от началото на мандата му той провежда консултации.

„Четири години той не си отвори вратите за никой и нищо. Освен това не отива на президента да каже нещо и след това да се отметне”, заяви Плевнелиев по повод посочената дата 28 март за избори. „Той постоянно повтаря как ще измете мутрите, а в същото време мутрите са в екипа му”, посочи президентът.

„Ние сме в една непредсказуема ситуация заради вируса. Но с оглед на това, че идват повече ваксини, че със затопляне на времето вирусът поотслабва, според мен е по-добре да се избере една по-средна дата между март и май”, каза Росен Плевнелиев. Той обясни, че тук става въпрос за прословутата генералска битка.

Той заяви, че е единственият президент в най-новата ни история, който е избран без гласовете на ДПС.

„Освен като първия президент популист, Радев ще бъде и първият президент, който няма да влезе в конфликт със своя вицепрезидент. Причината е, че г-жа Йотова държи ключа към подкрепата на БСП и съответно – към втория му мандат”, допълни Плевнелиев.

 


image0 (9K)