Повечето бежанци от Афганистан са в Пакистан и Иран

Повечето бежанци от Афганистан са в Пакистан и Иран

ахмед и неговите приятели – туркмени от Афганистан, току що са пресекли границата между Иран и Турция и се отправят към Анкара, за да си потърсят работа. Снимка: EPA/SEDAT SUNA

image0 (9K)

Около 2,6 млн. са афганистанските бежанци, които не са приключили процедурата по предоставяне на убежище, показват данни на Агенцията на ООН за бежанците, цитирани от Statista.com.

Общо 85% от афганистанските бежанци са в съседни държави към края на 2020 г., показват данните.

В Германия се намират 148 хил. души, или 5,5% от всички.

Австрия, Франция и Швеция са други дестинации за афганистански бежанци в Европа.

поред последния доклад на Европейския съюз (ЕС) около 7 хил. афганистанци са получили постоянен или временен правен статут в ЕС през първото тримесечие на 2021 г. от тях най-малко 2 200 души са в Гърция, 1 800 – във Франция, 1 000 – в Германия, и около 700 – в Италия.

Като цяло афганистанските бежанци имат 62% шанс да получат статут в ЕС, въпреки че мнозина получават само временно право да останат.

Франция и Германия са страните, които отхвърлят най-много афганистанци, търсещи убежище. Сега обаче европейските страни спряха депортациите заради събитията в страната.

Общо 11 хил. са афганистанските бежанци в Австралия, което е повече от афганистанците във Великобритания, Индия и САЩ.

САЩ разшириха програмата си за афганистанци, които са работили с правителството на САЩ и други образувания по време на военната мисия в страната. Асошиейтед прес съобщава, че може да се очаква да кандидатстват около 20 000.

През тази фискална година САЩ са приели дотук близо 500 афганистански бежанци в сравнение със, съответно, 600 и 1 200 в предходните две фискални години.

източник https://www.investor.bg/…………

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!