Повече пари за отбрана ще има в актуализацията на бюджета

Актуализиране на бюджета през лятото ще има, стига управлението да оцелее дотогава. Ще има мерки, които да помогнат на гражданите и домакинствата да посрещнат тези три натрупали се кризи по възможно най-човешки начин. Няма да е безболезнено за никого. Най-вероятно капиталовите разходи ще са по-малко и е много вероятно една част от тях ще отидат за въоръжаване. Това каза Георги Ганев, икономист, член на Бюджетната комисия в Народното събрание, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Един от резултатите, които постигна Путин с инвазията в Украйна, е, че Европа ще се въоръжава. Това постигна той с тази агресия – ще получи срещу себе си една въоръжена Европа и особено една въоръжена Германия“, каза икономистът.

България ще трябва да насочва ресурс към поддържане на отбранителната си способност повече, отколкото досега го мислехме и най-вероятно ще има засилени социални разходи, каза Ганев. „Хубаво е, че плановете за въоръжаване на българската армия са почти готови и само търсят воля и финансиране. Сега Путин им я достави. Предстои да видим дали има консенсус по тази тема, но със сигурност това въоръжаване ще бъде по западен образец, със западни НАТО-вски технологии“, убеден е гостът.

Още по темата

18 май 2022 07:53

159

17 май 2022 19:00

91

За социални мерки има пари, доколкото развититията по Плана за възстановяване и устойчивост са такива, че оттам се очаква да постъпят повече пари от очакваното, когато правихме бюджета, а това ще освободи повече място пък за малко повече поемане на социални разходи, подчерта икономистът.

Ганев се съгласи, че „по-скоро голяма част от тези мерки са проинфлационни“, „единствената антиинфлационна мярка е ограничаване на масата на парите, което не е в ръцете на България, защото сме във валутен борд“, а в ръцете на Европейската централна банка.

Една от причините да влезем в еврозоната е да седнем на масата, на която се взимат монетарните решения, „макар и със сравнително малък глас“, но все пак „да може да се изказва мнение по време на дискусиите“.

По думите му по въпроса за приемането на еврото в коалицията има пълен консенсус, че това е приоритет за България, но там, където той не е пълен, е за най-правилния за страната момент.

В момента България е извън два от критериите за приемане в еврозоната, като в единия може сравнително лесно да влезе – дефицитният критерий, но в инфлационния е много трудно да се очаква, че за една година това ще се случи, каза гостът. „Моето очакване е, че ще по-скоро ще сме далеч от него, но виждаме как в чест на Хърватия той леко се понамести“ „Критерият може да се мести при политическо желание“.

Относно изгледите за оцеляване на правителството събеседникът каза: „Не оспорвам, че би било чудо коалицията да оцелее до местните избори, но не е толкова невъзможно да се случи“. „Има много най-различни неща, които крепят един мандат, не е чак толкова лесно да падне, когато се ползва с мнозинство“.

„Работим с всички тези възможности. Другият голям сценарий е преформатиране на мнозинство в рамките на този парламент – без да се ходи на избори. Защото всички политически сили са наясно, че българските граждани никак не искат да ходят на избори и биха се отнесли много негативно към този, който ги причини.“, каза още Ганев.

Депутинизацията бе „изкарана вследствие от войната като тема номер едно – не само най-важната, но и най-спешната тема, която трябва да бъде започната в България“, категоричен бе икономистът. „Защото се оказва, че в голяма степен и проблеми с корупция, и проблеми с овладяване на държавата във високите ѝ части, и съдебна система, и икономическо развитие, се свеждат до влиянието в България на една изключително корумпирана и тиранична система извън България.“

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 23 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!