Пожари, плашещи температури и катаклизми – какво още ни очаква?

Изпепеляващи пожари в Южна Европа, Русия и Америка, тежки наводнения в Европа и Азия. Нормална ли е тази честота на екстремни природни явления? Учените са убедени, че глобалното затопляне води до все повече катаклизми.

Гърция гори

В Гърция от седмици бушуват опустошителни пожари, най-вече северно от Атина и на остров Евия. Но докато на континента пламъците постепенно бяха овладени, на остров Евия продължава да гори, както и на полуостров Пелопонес. А и там, където положението изглежда сравнително спокойно, може отново да пламне. Много хора са изгубили всичко. „Това бе рай – с редки дървесни видове, пауни и дивеч, а сега всичко прилича на лунен пейзаж – всичко е изпепелено“, разказва един местен жител, цитиран от Deutsche Welle.

В Гърция изгоряха огромни горски масиви

През горещото лято пожарите в Гърция не са нещо необичайно, но тазгодишните им мащаби определено са неочаквани. По данни на Европейската информационна система за горски пожари EFFIS в Гърция до пети август са изгорели двойно повече гори, отколкото средно за периода 2008-2020. Наред с измененията в климата има и други причини за опустошителните пожари: неразумно хвърлена цигара, която продължава да дими на сухата земя, или пък парче стъкло от счупена бутилка, което може да подейства като лупа. За някои от пожарите се предполага и това, че са запалени умишлено за отварянето на пространство за строителството на нови къщи.


И в други страни край Средиземноморието като Италия, Турция, Северна Македония, България и балканските държави пожарникарите от седмици се опитват да укротят пламъците. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи пожарите като най-страшните в историята на страната.

240 пожара в Русия

Още по темата

10 авг 2021 17:37

5

10 авг 2021 12:36

16

9 авг 2021 09:56

4

От пожари бяха обхванати и Русия, Западното крайбрежие на САЩ и Канада. Руската служба за опазване на горите съобщи, че до понеделник е имало 240 пожара, обхванали площ от 3,5 милиона хектара. Особено засегната е Якутия. Междувременно димът се усеща в южните части на Русия и край границата с Монголия. По данни на Американската космическа агенция НАСА, пушекът е стигнал и до Северния полюс – за първи път, откакто се правят измервания.

В Съединените щати пожарникарите се борят със стихията „Дикси“ – втория по големина пожар в историята на Калифорния, изпепелил над 198 000 хектара. „Приличаше на бойно поле“, казва Тами Куглер, която е  избягала от района на Грийнвил и е намерила временно убежище в палатка. Историческият град на златотърсачи Грийнвил е съсипан изцяло. По Западното крайбрежие на САЩ пожарите също не са рядкост, но продължителните горещини допълнително увеличиха уязвимостта на региона от пламъците.

Твърде горещо, твърде ветровито, твърде мокро

Съгласно последния доклад на Световния съвет за климата към ООН, в бъдеще екстремните природни явления ще зачестяват. Сред учените вече от години цари консенсус по въпроса, че напредващото затопляне на Земята значително повишава вероятността от екстремни природни явления. Така например по-топлият въздух в района на Средиземно море ще може да поема по-големи количества водна пара, която след това се излива на земята във вид на пороен дъжд и може да предизвиква наводнения. „Екстремното време е част от бъдещето ни“, прогнозира ирландската климатоложка Левке Цезар.

В момента с тежки наводнения се борят Китай, Индия и Мианмар. В централната китайска провенция Хънан продължилите с дни дъждове доведоха до тежки наводнения, много хора загинаха, а стотици хиляди останаха без дом.

Мусоните в Индия бяха толкова бурни, колкото не са били от десетилетия. Над 40 души загинаха при предизвикано от тях свличане на земни маси. И в Мианмар хората се борят с кафявите водни стихии. В Бангладеш цели села бяха залети от придошлата река Рохинджа.

И африканските страни се борят с наводнения. Лагос, икономическата метрополия на Нигерия, потъна във вода през юли. Канализацията е  недостатъчна, за да поеме излелия се дъжд. В Южен Судан към 90 000 души пострадаха от поройните дъждове, на хиляди им се наложи да се евакуират.

 

Източник: https://www.dnes.bg/……………

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!