„Позорно.“ Последното независимо радио в Унгария вече няма да излъчва в ефир

Директорът на „Клубрадио“ Андрас Арато

Последното независимо радио в Унгария спира да излъчва в ефир, след като загуби дело срещу отнемането на лиценза си, съобщи унгарската секция на Радио Свободна Европа.

Според медийния регулатор в Будапеща радиото е нарушило закона като е пропуснало срок да подаде документи за регистрация. Затова институцията отне лиценза му, а съдът отказа да му го върне.

Директорът на „Клубрадио“ Андрас Арато определи решението на съда в Будапеща като „позорно“. „Макар че беше очаквано, това съдебно решение е позорно и страхливо“, каза Арато и добави, че радиото ще спре да излъчва в ефир, но засега ще продължи да работи като онлайн медия.

„Клубрадио“ излъчва в района на унгарската столица Будапеща. Новините и публицистичните предавания на медията често са критични към управлението на премиера Виктор Орбан и правителството му.

През септември 2020 г. унгарският медиен регулатор, съставен изцяло от лоялни на Орбан членове, отказаха да продължат лиценза на радиото. Настоящото му разрешително изтича на 14 февруари и без нов то не може да продължи да излъчва в ефир.

Според регулатора радиото е нарушило закона, като два пъти е подало документи след установения срок. Подобни нарушения най-често водят до глоби, съобщава унгарската секция на Радио Свободна Европа. В случая обаче регулаторът е използвал това като основание да откаже подновяване на разрешителното на радиото.

Този случай повдига нови опасения за свободата на словото в Унгария. Срещу държавата в момента се води европейска процедура, която предвижда като крайна мярка отнемане на правото на глас на държавата при нарушения на основополагащи принципи на Европейския съюз. Сред основанията за започването на тази процедура са системни нарушения на свободата на изразяване.

Унгария е на 89 място в класацията за свобода на пресата на международната неправителствена организация „Репортери без граници“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)