Политически престрелки за съдебната реформа или спектакъл?

Политически престрелки за съдебната реформа или спектакъл?

Народното събрание прие на първо четене дълго чакания механизъм за контрол на главния прокурор. Последваха политически престрелки. Лидерът на ГЕРБ отправи критики към „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за забавянето на окончателното гласуване. Според експерти в последните си дни живот парламентът няма да приеме съдебната реформа на второ четене.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува отсъствието на лидерите на „Продължаваме промяната“ и ДБ.

„Когато ще гласуваме съдебната реформа, Христо Иванов има по-важна работа и го няма в залата. Кирил и Асен ги няма в залата“, коментира Борисов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

В последните си работни дни парламентът прие промени в Наказателния кодекс и Закона за съдебната власт. Промените трябва да бъдат гласувани и на второ четене до 3 февруари, когато парламентът ще бъде разпуснат от президента.

Още по темата

27 яну 2023 17:22

24

Народното събрание гласува два законопроекта за промени в Закона за съдебната власт – на Министерския съвет и на „Възраждане“. Според заместник-директора на националното следствие Ясен Тодоров е категорично невярно, че всички магистрати са зависими.

Според юристи обаче Народното събрание едва ли ще приеме окончателно промените за разследването на главния прокурор, тъй като приетите текстове са взаимоизключващи се.

„За пореден път присъстваме на един спектакъл“, категоричен е адвокат Димитър Марковски.

Преди два дни депутатите решиха Националната следствена служба отново да бъде независим орган в състава на съдебната власт. За целта тя излиза от „шапката“ на Прокуратурата.

„Според мен е заложен капан за следствието“, смята Тодоров. По думите му след ликвидирането на специализираното правосъдие следващият орган ще е НСлС. Ако текстовете не минат и на второ четене, следващият 49-и парламент ще трябва да гласува законите отначало.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)