Политически фалит

Политически фалит

Изказване на Путин два дни преди началото на инвазията в Украйна. Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg

image0 (9K)

Дали изпадането във фалит е следствие от свръхзадлъжнялост или има технически причини, не от значение за кредитора. И в двата случая претенциите му не са удовлетворени и той е заплашен да претърпи загуба.

Още по темата

Неизпълнението на задълженията от страна на Русия очевидно има политически причини. Страната принципно би била в състояние да обслужва управляемите си облигации в чуждестранна валута. И това е очевидно – всяка седмица президентът Владимир Путин получава по няколко милиарда долара от износ на енергоизточници. Но наложените от Запада санкции правят невъзможно обслужването на кредиторите в чужбина със съответната чуждестранна валута. Иначе казано – наказателните мерки на САЩ и ЕС са причината за банкрута.

Той беше предшестван от политически фалит с нахлуването на Русия в Украйна. С бруталната си агресивна война Путин до голяма степен изолира Русия в международен план и я направи зависима от Китай.

Това политическо отклонение е съчетано с икономически рискове, както показват санкциите. Инвеститорите, които са готови да инвестират в развиващите се пазари, за които се смята, че имат силен растеж, трябва да са наясно с това. Фалитът на Русия е краят на дългата поредица от лошо политическо управление и представлява неговата икономическа последица.

„На Запад да бъдеш руснак все повече се приравнява с това да не принадлежиш към самия Запад. Много руснаци, живеещи извън Русия, днес се чувстват като изгнаници“, писа наскоро в свой анализ за Finnacial Times Иван Кръстев.

Именно затова финансовият фалит сега трябва да бъде последван от обявяване на банкрут – този на режима на Путин. Защото за да прекрати изолацията си, Русия се нуждае от ново начало – без Путин.

https://www.investor.bg/

(Visited 19 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!