Половината българи искат предсрочни избори. Протестиращите освободиха кръстовището пред СУ

Протестният лагер пред Софийския университет беше вдигнат „в знак на добра воля“ и движението възстановено тази тази сутрин

В понеделник на 33-ия ден от протестите в страната обитателите на палатковия лагер пред Софийския университет вдигнаха блокадата и освободиха движението по бул. „Васил Левски“. Те определиха действията си като знак на добра воля в очакване на анонсираните в неделя от премиера Бойко Борисов негови решения.

„Целта на нашия протест тук на това кръстовище вече приключи. Ние доказахме, че държавата не може така да третира гражданите си и затова отново завзехме кръстовището, но сега, днес, освобождаваме кръстовището, с цел да улесним нашите съграждани да могат да пътуват по-лесно с градския транспорт, да могат отново да се придвижват свободно”, заяви пред БНР Никола Вапцаров от протестиращите.

Протестиращите ще преместят лагера си пред Министерския съвет.

Протестите с искане на оставките на правителството на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев започнаха на 9 юли. Тогава в София стотици хора излязоха, след като на активисти на партия “Демократична България” не беше разрешено да стигнат до плажа в близост до резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка “Росенец”, а прокуратурата обискира офиси в президентството и задържа двама съветници на държавния глава.

Недоволство от лошото управление и корупцията по върховете на властта са водещите причини за гражданските протести. Това установява национално представително проучване на агенция “АФИС”, направено между 3 и 5 август, публикувано в понеделник, съобщи бТВ.

52 на сто от анкетираните смятат, че гражданското недоволство е предизвикано от “Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата”.

“В тази линия попадат липсата на реформи, неумението да бъде управлявана кризата около COVID-19, хаотичните действия и промяна на позициите и политиките, водещи само до негативни последици за по-голямата част от обществото. Относително равен дял от всички социални и демографски групи споделят това усещане, като единствено изключение са хората с по-високи доходи – т.е. тези, които към момента живеят по-добре от останалите, уточняват от „Афис“.

Според агенцията половината българи подкрепят идеята за предсрочни парламентарни избори. Сред симпатизантите на националистите 27% предпочитат запазване на сегашното правителство и също толкова – 27% смятат, че оставка и предсрочни избори са най-добрият вариант за страната. При близките до ГЕРБ, консолидацията отново е под въпрос – 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри.

Въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58% от анкетираните искат същото, посочват от „АФИС“. В по-малките населени места оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.

Според проучването 49% от анкетираните са недоволни от корупцията по върховете на властта, като в областните градове на това мнение са до 58%.

От данните става ясно също, че опозицията не се разпознава като като основен двигател на протестите. Едва един от всеки петима (22%) допуска, че недоволството е продиктувано от „Политическите амбиции на опозицията“.

Малък процент подкрепят и тезата, застъпена от властта и прокуратурата, че протестът е резултат от „Борба между олигарсите“. На това мнение са едва една четвърт от анкетираните.

Хората не вярват също и, че зад протестите стоят „Външни сили“, които дирижират улицата. Такава теза е подкрепена едва 11% от анектираните.

Въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58% от анкетираните искат същото, посочват от „АФИС“. В по-малките населени места оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)