Получихме потвърждението. Визите на българите за Канада падат догодина, ако Валония се вразуми

България и Румъния  оттеглят възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада, съобщава „Дневник“. Получени са писмени уверения от Отава, че визите за български и румънски граждани падат до 1 декември 2017 година. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, предаде БТА.
Относно позицията срещу търговското споразумение на властите на Белгийската провинция Валония, Борисов коментира, че подобни действия са опасни за Европа и започват да се превръщат в прецедент – „Защото така стана за Шенген – една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си… Холандия спря Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна – скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи“.
„Силата на ЕС е в единството. Снощи, когато всички предварително осъждаха това, което се случва в Алепо, Мосул, убийствата на невинни хора, че гинат непрекъснато жени и деца, излязохме с обща позиция – че санкциите (срещу Русия – бел. кор.) са последна крачка. Всички се обединихме, че с Русия трябва да се проведе диалог, за радост спряха за денонощие ударите, да седнат на масата за преговори и да се разберат – войната трябва да спре. Всички решихме, че с един жест, с добро, санкциите към минските споразумения, докато не се спазват, остават, а за нови санкции ще говорим, едва ако продължат всички бомбардировки, които носят убийства. Затова истински се надявам, че дипломатите ще продължат много активно да работят“, заяви министър-председателят.
Лидерите на ЕС продължават днес да обсъждат търговското споразумение с Канада. По-рано тази сутрин белгийският премиер Шарл Мишел каза днес, че не е обнадежден за шансовете ЕС да може да одобри на срещата в Брюксел сделката.
„Не съм обнадежден, защото имам чувството, че има радикализиране на позициите на валонското правителство“, каза белгийският премиер при пристигането си за участие в срещата на високо равнище на ЕС.
В края на вчерашния първи ден от срещата на високо равнище на ЕС председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че държавните и правителствени лидери на ЕС не са се споразумели с Белгия .


image0 (9K)