Полша и Унгария са „отворени към нови предложения“ за бюджета на ЕС

Полша и Унгария са отворени за нови предложения, свързани с разрешаването на спора им с Европейския съюз, стана ясно след среща между премиерите на двете страни Матеуш Моравецки и Виктор Орбан.

Спорът възникна заради желанието на ЕС да отреже достъпа до еврофондове на страните, които не спазват върховенството на закона. В отговор Унгария и Полша блокираха приемането на седемгодишния бюджет на ЕС, а с това и помощта за възстановяването на европейските икономики след пандемията от COVID-19.

Двете страни са сред най-критикуваните в ЕС за това че нарушават принципите на общността, сред които е и спазването на върховенството на закона.

“Отворени сме към нови предложения и сме убедени, че може да се стигне до споразумение. Подчертаваме, че то трябва да е в синхрон с договорите на ЕС и заключенията направени по време на Европейския съвет през юли“, заяви говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер.

Той за пореден път повтори и тезата на двете държави, според която критерият за оценка на върховенството на закона може да бъде “опасен” за европейската интеграция, ако се приложи и спрямо други страни.

“Това може да доведе до бъдещ разпад на ЕС, който не е желан от никого“, каза още Мюлер.

Правителствата на Полша и Унгария наложиха вето на бюджета на ЕС в средата на ноември. Това доведе до блокиране на близо 1.1 трилиона евро за периода 2021 – 2027 г. Не е въведен в изпъълнение и планът за възстановяване от пандемията, по който се предвижда бюджет от 750 млрд. евро.

Поведението на двете държави беше определено като безотговорно от редица водещи европейски политици.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)