Помляха борова гора край „Арапя“ заради строеж на частни вили

Изсечени са десетки дървета в гората край къмпинг „Арапя“ заради строеж на 6 двуетажни вили, съобщава БНР. Собственик на имота и възложител на строителството е фирма „Арапя билд“, която го е купила от софийската агенция за недвижими имоти „Бългериан пропертис“ (Bulgarian Properties), допълва медията.

Според обява на сайта на агенцията, която се цитира от БНР, парцелът е в борова гора с обща площ 632 кв. метра и цена 23.4 хил. евро. Според становище на Държавното горско стопанство в Царево имотът, който е на първа линия до морето, не попада в горска територия. От Регионалната екоинспекция в Бургас и община Царево пък уточниха, че строителството е законно.

По думите на директора на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасов за имота са проведени всички процедури по екологичното законодателство.

„Това е урегулиран поземлен имот, предвиден за строителство още в Териториалния устройствен план на общината от 1997 г. Това е частен имот, който отговаря на всички стандарти, за който има издадено разрешение за строеж, спазени са съответните изисквания на институциите. Просто се строи. Да, на морето е, но ние сме най-морската община, всичко ни е морето“, заяви кметът на Царево Георги Лапчев, цитиран от БНР.


image0 (9K)