НАЙ-НОВИ:

Помним и тачим. „Защитниците на Стара Загора“

В чест на 144 години от боевете при Стара Загора по време на Руско – турската освободителна война /1877-1878 г./ венци и цветя ще бъдат положени на редица паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора. Представяме ви ги. Първи бе паметникът на Трета опълченска дружина и подп. Калитин. Следва „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“.

Паметникът на „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“ е открит на 19-ти юли 1902 г. по повод 25 години от боевете за освобождението на града. Паметникът е изграден по типов проект на архитект Вокар и върху него е изписано:

Помним и тачим. Паметник на загиналите старозагорци във войните

„Въздигнат на 19-ти юлий 1902 г.“ „От признателните старозагорски граждани“ и „На падналите в боя на 19-ти юлий 1877 г. при Стара Загора.“

Помним и тачим. Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин

В края на 19-ти и началото на 20-ти век старозагорци е трябвало да градят домовете и града си, но осъществили само част от идеята си – да въздигнат един от двата паметника – в памет на защитниците на града и в чест на подполковник Калитин“, разказва за Радио Стара Загора Ваня Ценкова, главен уредник в Регионалния исторически музей.

  ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon