НАЙ-НОВИ:

Помним и тачим. Паметник на загиналите българи и руси в Джуранлийски бой

В чест на 144 години от боевете при Стара Загора по време на Руско – турската освободителна война /1877-1878 г./ венци и цветя ще бъдат положени на редица паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора. Представяме ви ги. 

На 26 юли преди 130 г. е бил тържествено открит (през 1881 г.) първият възпоменателен паметник от мемориалните паметници в Стара Загора, посветени на Руско-турската Освободителна война. Това е паметникът на загиналите българи и руси при защитата на Стара Загора в Старозагорския и Джуранлийския бой на 19 юли 1877 г.

Помним и тачим. Паметник на загиналите старозагорци във войните

Четири години след самото събитието на мястото тук е издигната пирамида. Монументът е построен по типовия проект на архитект Вокар. На тържеството преди 130 години е присъствал Руският консул Кребел, посрещнат тържествено от официалните лица и народа, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

Помним и тачим. Мавзолей-костница „19 юлий 1877“

Помним и тачим. Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин

След освещаването на извезаното от жените на град Самара знаме в Плоещ, то е поверено на Трета опълченска дружина с командир младия подполковник Калитин. Подразделението е сред войските, които първи преминават Стара планина и с гърдите си срещат удара на прииждащата 40 000 армия на Осман паша, която в бърз марш е прехвърлена от Адриатическото крайбрежие до Тракия.

Помним и тачим. „Защитниците на Стара Загора“

Боят е страшен, след него поляните в местността Келеш кория са покрити с трупове, костите на загиналите се белеят месеци наред. След края на войната джуранлийци ги събират и погребват в костница северно от сегашната железопътна линия, а името на легендарния подполковник, издъхнал върху опърленото от барутните залпове знаме, сменя турското название на селото на Калитиново.

  ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon