НАЙ-НОВИ:

Помним и тачим. Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин

В чест на 144 години от боевете при Стара Загора по време на Руско – турската освободителна война /1877-1878 г./ венци и цветя ще бъдат положени на редица паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора. Представяме ви ги.

Паметникът на Трета опълченска дружина и подп. Калитин е посветен на руските войници и българските опълченци, дали живота си за защитата на Стара Загора на 31.07.1877г. (19.07 по стар стил) по времена Руско-турската Освободителна война.

Проектиран е от арх. Атанас Донков и е изграден от каменоделеца Злати Амзов. Орнаментите и детайлите са оформени от майстора Теньо Ибушев, скулптора Стоян Стоянов и художника Петър Ципоранов. Паметникът е във форма на саркофаг, върху който е стъпил бронзов лъв. Открит е през 1927г., по повод 50 годишнината от Старозагорския бой, а лъвът, символизиращ мощта на българите, е поставен две години по-късно – 1929 г.

Монументът спомня небивалото геройство на цялата опълченска дружина, но е и личен поклон пред саможертвата на храбрия руски войн – подполковник Павел Калитин – Спасителят на Самарското знаме и сякаш събирателен образ на всички паднали за Свободата на Град и Родина.

Няколко месеца преди трагичната, но и триумфална битка, в Плоещ делегация от град Самара връчва знамето на Българското опълчение на специална церемония, в която то е заковано на дръжката със златни пирони. Присъства и подполковник Калитин, който се заклева, че ще умре, но няма да даде знамето в неприятелски ръце.

Е, той честно отстоява думата си.

Ето част от автентичния разказ на запасния полковник Стефан Кисов – още един от спасителите на Самарското знаме:

“Под знамето вече паднаха пет човека, на самото знаме дръвцето се бе пречупило, а турците продължаваха да настъпват. Докато около знамето се събираха остатъците от 3-а дружина, противникът се бе опомнил и отново се бe хвърлил в атака, кой знае коя вече по ред. Пет нови знаменосци един след друг паднаха убити под Самарското знаме. Тогава подполковник Калитин грабна знамето от последния убит опълченец-знаменосец С. Минков, пришпори коня си и изкомандува: “Следъ мене напредъ!” … Сетни думи, сетна команда на истински герой! … Точно в този миг достойният водач на 3-та дружина и най-храбрият офицер от Опълчението загина, пронизан от два куршума. Знамето бе спасено от опълченците.”

 

  ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon