Пореден протест #ГАZwithme тази вечер пред президентството

Пореден протест се проведе пред президенството срещу подновяване на доставките на природен газ от „Газпром“, спрени едностранно от руския монопилист заради отказа на България да се подчини на искането за плащане в рубли.

Организаторите от #ГАZwithme обявиха, че очакват отговори от държавния глава за доставките на газ и премахване на монопола на „Газпром“ и „Лукойл“.

image0 (9K)

Протестиращите оповестиха, че са изпратили и седем въпроса към служебното правителство и политиците по актуалните за страната проблеми, като отговори са получени единствено от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

С освиркване на президента Радев и в подкрепа на Украйна започна днешният протест с основни искания да не се връща обвързаността ни с „Газпром“ и да се организират честни предсрочни парламентарни избори.

Лидерът на движение БОЕЦ Георги Георгиев, който участва  в днешната проява, заяви че започва подписка за сваляне на Румен Радев като държавен глава.

Участниците в протеста обявиха, че ще отидат в петък следобед, в 16.00 часа, до енергийното министерство и ще накарат министъра да подпише пред тях декларация, че той като министър няма да подписва никакви договори за доставката на руски газ.

След този призив протестиращите започнаха да скандират: „Радев, вън!“.

Ето какво споделиха пред БНР част от протестиращите: „В общи линии очакванията са да се организират предсрочните избори и да не се предприемат радикални стъпки, примерно като подписване на нов договор с „Газпром“.

„Ако трябва да се идва и да се протестира, да се показва гражданска позиция, общо взето аз и моите приятели сме на протеста именно за това“.

„Аз мога кажа, че всъщност съм гласувала за президента Радев. Така че идвам на протеста и с голямо разочарование, защото той, въпреки че не го е казал ясно, че подкрепя Русия и нейната война, но с действията си и с бездействията си това някак си се набива на очи“.

Протестни акции се планират също така за утре, и на 12 август.

https://www.dnes.bg/

(Visited 113 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!