Посланик Ема Хопкинс: Правата на българите във Великобритания ще бъдат защитени

„140 хил. българи са се регистрирали за статут на уседналост или предварителен статут на уседналост. Това означава, че техният статут ще бъде защитен доживот. Те ще могат да работят, да имат достъп до системата на здравеопазване, както и досега“. Това заяви в предаването „Денят започва“ с Георги Любенов по БНТ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс. Тя увери, че правата на българите ще бъдат защитени.

До края на годината всеки наш сънародник може да се засели в Обединеното кралство, както досега и ще имат право на статут на уседналост. От 1 януари 2021 г. вече влиза в сила нова имиграционна система, според която престоят не може да е по-дълъг от 90 дни като турист.

През следващите 11 месеца българите могат да дойдат и да се заселят в Обединеното кралство както досега. Във всеки един момент до края на тази година и те ще се възползват от всички разпоредби на споразумението за напускане.

image0 (9K)

10 500 британци са се регистрирали и искат да останат в България. Българското правителство помага за уреждане на правата им.

От 1 януари вече няма да се прилагат правилата за роуминг. Това ще зависи от различните оператори.

„Не празнуваме, но и не страдаме заради Брекзит. Имаме положителна нагласа за бъдещето“, каза още британската посланичка пред БНТ.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!