Последният ден на Тръмп: Стив Банън е помилван, а Китай е обвинен в геноцид

Доналд Тръмп и бившият му стратегически съветник Стив Банън. Снимката е от 2017 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва своя бивш съветник Стив Банън в последния си работен ден в Белия дом. В сряда предстои церемонията по встъпване в дръжност на следващия президент на Съединените щати, Джо Байдън.

Тръмп помилва общо 143 души, сред които бивш финансист на Републиканската партия, рап звезда и бивш кмет. Помилвани са 73 души, а на други 70 е намалена присъдата.

Стив Банън е бивш съветник на Тръмп, който водеше кампанията му през 2016 г. Той беше обвинен за измами във връзка с набирането на средства за построяване на стена по границата с Мексико, един от приоритетите на Тръмп. Банън отхвърля обвиненията.

Въпреки очакванията на някои медии, Тръмп не помилва себе си или членове на семейството, като дъщеря си Иванка, зет си Джаред Къшнър, както и синовете си Доналд Джуниър и Ерик.

Тръмп също така не включи в списъка с помилваните своя личен адвокат Руди Джулиани, който водеше делата му срещу резултатите от изборите на 3 ноември 2020 г.

Също в последния работен ден на администрацията на Тръмп, държавният секретар Майк Помпео обяви, че Китай извършва „геноцид и престъпления срещу човечеството“ срещу етническите уйгури и други мюсюлмански общности в северозападния регион Синдзян.

„Вярвам, че се извършва геноцид и че наблюдаваме систематични опити за унищожаване на уйгурите“ под „управлението и контрола“ на Китайската комунистическа партия, каза Помпео.

Очаква се това да предизвика остър отговор от страна на Пекин, който отхвърля международните критики за политиката си в Синдзян.

Номинираният от Байдън за следващ държавен секретар Антъни Блинкен коментира по-късно пред сенатска комисия, че е съгласен с обвинението в геноцид.

Според ООН поне 1 милион етнически уйгури и други мюсюлмански общности са задържани в „центрове срещу екстремизма“.

В последния си работен ден в Белия дом Доналд Тръмп записа и видео обръщение към американците, в което ги призова „да се молят“ за успеха на следващата администрация.

„Тази седмица ние предаваме властта на нова администрация и се молим за нейния успех в запазването на Америка сигурна и просперираща“, каза Тръмп във видеото. Той не споменава поименно своя наследник Джо Байдън.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)