Посолството на Иран в България: Солеймани спаси Европа от „Ислямска държава“

Касем Солеймани

„Командир Касем Солеймани беше личността, представляваща най-ефективната сила в борбата срещу тероризма и екстремизма в Западна Азия. Той изигра важна и определяща роля в противодействието срещу ИДИЛ, Ал Нусра и Ал Кайда“, пишат от посолството на Иран в България.

„Гордото знаме на Ислямска република Иран в посолството на Иран в София е свалено наполовина в почит на човека, който не позволи черното знаме на ИДИЛ да бъде издигнато в столиците на някои страни, включително Ирак и Сирия“, се казва в становище на посолството на Иран в София по повод смъртта на генерал Касем Солеймани, изпратено до българските медии, предава бTV. Според мисията на Ислямската република у нас Солеймани „не позволи последиците от съществуването на това ужасно явление да се проявят в европейските държави“.

„Командир Касем Солеймани беше личността, представляваща най-ефективната сила в борбата срещу тероризма и екстремизма в Западна Азия. Той изигра важна и определяща роля в противодействието срещу ИДИЛ, Ал Нусра и Ал Кайда“, пишат от посолството на Иран в България.

Според иранските дипломати у нас ликвидирането на генерала е „страхливото и малодушно“, „опасен и глупав акт, който все повече показва терористичния характер на американското правителство, изразяващ се в подкрепата му за терористични групи в региона и по света“.

„Убийство на този човек от агресора, а именно престъпният режим на САЩ под прякото командване на Тръмп, представлява толкова опасен и глупав акт, който все повече показва терористичния характер на американското правителство, изразяващ се в подкрепата му за терористични групи в региона и по света. Всъщност този страхлив терористичен акт, който беше поръчан от американския президент, изложи на показ американския държавен тероризъм пред всички“.

„Съединените щати, които хвърлиха региона в несигурност чрез едностранни действия, системни нарушения на международното право, прекомерен натиск и икономически тероризъм над Иран, сега поставят същия този регион на ръба на истинска война чрез увеличаване на напрежението, войнствеността и прибягване до държавен тероризъм. Това е война, която, ако започне, ще има последствия и ще доведе до хаос в много страни!“, допълват от иранското посолство.

От там смятат, че убийството увеличава напрежението и враждебността в региона, застрашава стабилността и мира и свидетелства за факта, че „американският режим не иска мир, стабилност и сигурност“.

Според Иран действията на Доналд Тръмп и воденото от него правителство са в противоречие с международното право и са извършени с цел да се отклони вниманието от процеса по импийчмънт на Доналд Тръмп.

„Тази криминална атака срещу генерал-лейтанант Солеймани е най-голямата стратегическа грешка на САЩ в западноазиатския регион и те няма лесно да избягат от последствията“, се казва още в становището.

„В заключение, наблягайки на правото на отговор от страна на Ислямска република Иран в подходящо време и място, ще е очевидно , че отговорността за всички последици от това престъпно приключение ще бъде върху САЩ“.

dnes.dir.bg


image0 (9K)