Потресаващи условия за лъвовете в родните зоопаркове

Само в рамките на 10 месеца починаха лъвчетата Масуд и Терез

Животните бяха спасени от кошмарните условия в зоопарка в Разград и заживяха щастливо в спасителен център в Нидерландия, но не успяха да избягат от болестите, които бяха резултат от кръвосмешенията. И умряха!

Историята им напомня на други български лъвове, които агонизират в ужасни клетки, без да получават специализираните грижи. А краят не е щастлив, пише България Днес.

Първият прешлен след врата на лъва, преди да започне гръбначният стълб, е малформиран – вроден дефект, защото Масуд е резултат от кръвосмешение. Това е причината за сериозните му неврологични проблеми„, обясниха тогава нидерландските му гледачи. Въпреки техните усилия и намесата на университетски учени през лятото на миналата година лъвчето издъхна.

Терез трудно свикна с липсата на брат си и изпадна в депресия, но успя да си стъпи на краката. И така, докато не се появиха здравословни проблеми и при него.

Въпреки крехката си възраст Терез страдаше от прогресираща бъбречна недостатъчност, която беше в напреднал стадий. И означаваше, че показателите на бъбреците му ще продължат да се влошават необратимо. „Тъй като и родителите на лъвчето, и бабите и дядовците в България са братя и сестри, Терез е генетично много слаб. Той е рожба на кръвосмешение и това се отразява на здравето му. Новината за бъбречната му недостатъчност и неврологични аномалии не е изненада, но силно ни разтревожи„, коментираха от спасителния център малко преди Терез да издъхне в началото на тази седмица.

През 2019 г. стана ясно, че лъвът Любо е с жестока рана на крака и дори му беше прекъсната артерия. Тогава прокуратурата започна проверка на случващото се в разградския зоопарк. Сигналът бе подаден от различни неправителствени организации и граждани, които видели клипче на страдащия лъв, направено от организацията „Четири лапи“. На Любо дори му паднал нокът. Това пък вероятно е станало или от настилката, или лъвът е бил дразнен от посетител и ядосан се е блъскал в решетките, докато наранил лапата си.

Тежка бе съдбата на царя на животните в зоопарка в Благоевград.

Цигани замеряха лъва с камъни, като му причиниха сериозна болка. Беззащитното животно едва се отърва от агресията. Вандалите също така хващали котки и ги хвърляли в клетката на лъва, за да се наслаждават на кървави сцени. Циганите тормозят и други животни, а има случаи, в които крадат кози и зайци от клетките им.

Сърцераздирателна снимка на агонизиращ лъв в ловешкия зоопарк трогна хиляди българи през лятото на 2017 година.

От направения фотос става ясно, че животното е останало кожа и кости и се бори за оцеляването си. „20-годишният Дидо беше много болен доскоро. Разви катарален стоматит (форма на остро възпаление на част или на цялата лигавица в устната кухина, бел. авт.). След това се отключиха и проблеми със стомаха, той отказа да яде, отслабна драстично за отрицателно време„, коментираха тогава от зоокъта.

Преди година най-голямата организация за защита правата на животните PETA размаха пръст на България заради противоестественото размножаване на лъвове в зоопарка в Благоевград.

Зоопаркът в Благоевград е известен от години с липсата на условия за адекватни грижи към животните, със случаите на новородени, изчезнали без следа или починали при неясни обстоятелства. Вследствие на неконтролирано близкородствено развъждане две лъвчета бяха родени наскоро в зоопарка, обречени на живот на лишения. Редица медии отразиха съдбата на двете лъвчета и майка им, които бяха занемарени от служителите на зоопарка и получиха адекватни медицински грижи едва след намесата на екип, занимаващ се със защита на животните„, заявиха тогава от организацията, като сравниха случая с историята на Масуд и Терез.

PETA критикува лошите условия за живот за всички диви животни, като например лъвове, които са принудени да живеят в плен. По-голямата част от тези големи котки проявяват поведенчески аномалии. Към това се прибавя и фактът, че отглеждането на животни в плен не допринася за защита на видовете. Лъвове, тигри и други животни, които биват родени в зоопаркове, никога не мога да бъдат върнати в естествената им среда, защото им липсват специфичните за техния вид поведенчески форми, които да им позволят да оцелеят в дивата природа.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)