По Коледа ще има сняг, виелици не се очакват

По Коледа ще има сняг, виелици не се очакват

Облачно с превалявания от дъжд е времето през последните дни. Температурите също се понижиха.

„Днес валежите ще бъдат по-интензивни и ще обхващат цялата страна. В Рила, Пирин и Родопите ще вали сняг. През нощта и в североизточните райони дъждът ще преминава в сняг. Ще има малка снежна покрива в Северна България – между 3 и 5 см. В София валежите ще се усилят следобед, ще преминат в сняг и ще се създаде слаба снежна покрива до 1-3 см“, съобщи синоптикът Петър Янков в „България сутрин“.

В петък и събота също ще има валежи, като те ще обхващат главно Черноморието и Североизточна България – пътните настилки ще бъдат хлъзгави. По планините ще натрупа сняг, между 40 и 70-80 см ще бъде снежната покрива там, стана ясно още от думите на синоптика.

Всички, които ще пътуват в почивните дни за Източна България, може да минат през северните участъци. В Южна България няма да има сняг, но пътните настилки ще бъдат хлъзгави, предупреди Янков пред Bulgaria ON AIR.

Там днес температурите ще бъдат между 3 и 8 градуса, в следващите дни – между 4 и 9 градуса, по Черноморието – 6-7 градуса. В неделя обстановката се подобрява, но на места ще има мъгли и намалена видимост – особено в югозападните райони.

В началото на следващата седмица температурите ще бъдат ниски – от минус 2 до 3 градуса. Очакват ни мъгли и ново заоблачаване с валежи. Очакват се повече валежи и в Южна България.

„Ще има сняг за Коледа, особено по планините. В населените места снежната покривка ще се топи. Очакват се снеговалежи между 18 и 22 декември. За Коледа може да се очаква снежна покрива. В края на коледните празници се очакват превалявания от сняг. Вятърът е по-слаб, няма да се образуват виелици“, обясни Янков.

В навечерието на 8 декември синоптикът отправи апел към всички студенти скиори да внимават и да се пазят от забранените участъци, тъй като лавинната опасност е налице.

„Декември ще бъде динамичен по отношение на валежите в Европа. Бих посъветвал сънародниците ни да си останат в България. Най-ниските температури у нас през декември ще бъдат около минус 5 градуса. Има тенденция за по-топли зими, но тази зима ще бъде с повече сняг и по-екстремни температури за Европа. Очакват се повече валежи и по-ниски температури“, каза още Петър Янков.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)