По нареждане на талибаните: Режат главите на манекените в магазините

Талибаните разпоредиха на продавачите на облекло в Херат, Западен Афганистан, да махнат главите на манекените, които влизат в противоречие със строгото тълкуване на ислямския закон от радикалното движение, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това указание е последната засега от поредица мерки, с които талибаните се опитват да наложат в страната своята строга интерпретация на исляма, ограничавайки обществените свободи, особено тези на жените и момичетата.

Още по темата

26 дек 2021 15:07

116

„Поискахме от търговците да отрежат главите на манекените, защото това е противно на шериата“, потвърди днес за АФП Азиз Рахман, шеф на управлението за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока в Херат – третия по големина град в страната с близо 600 000 жители.

„Ако те се задоволят само да покрият главата или скрият (целия) манекен, ангелът на Аллах няма да влезе в магазина или в дома им, за да ги благослови“, обясни той, като добави, че продавачите на дрехи обещали да изпълнят искането.

От вчера в социалните мрежи се разпространява масово видеозапис, на който мъже режат с трион главите на пластмасови манекени, изобразяващи жени.

До момента талибаните не са издали общонационална директива във връзка с манекените, при все че ислямският закон в тяхна интерпретация забранява изображенията на човешки тела.

По време на първото си управление в Афганистан през 90-те години на миналия век талибаните шокираха света, като унищожиха две статуи на Буда.

Откакто се върнаха на власт, радикалите, които търсят признание от международната общност и биха желали страната отново да получава жизненоважната за нея международна помощ, се представят, че са станали по-умерени. Ислямистите обаче наложиха редица ограничения, засягащи особено жените и момичетата, отбелязва Франс прес.

Жените, пътуващи на дълги разстояния, вече трябва да бъдат придружавани от роднина мъж, а водачите на таксита не бива да качват в колите си жени, неспазващи ислямския начин на обличане. Талибанските власти освен това все по-често конфискуват алкохол и са забранили музиката.
/БТА/

Източник: https://www.dnes.bg/……………

(Visited 4 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)