По повод на гнусна публикация медии се обединяват в защита на етиката в журналистиката

Водещи български медии се обединяват в защита на правилата, етиката и морала в журналистиката. Гневната реакция е по повод публикуваните от сайта ПИК порноснимки, за които се твърди, че са на годеницата на кандидата за столичен кмет арх. Борислав Игнатов. Компроматът взриви социалните мрежи, а политици от всички цветове реагираха категорично.

Медийната общност също излезе със своя декларация, чийто текст публикуваме.

ДНЕС Е ДЕНЯТ

(По повод публикация в ПИК, накърняваща достойнството на един от кандидат-кметовете на София)

Днес е денят, в който българските медии решават, че трябва да поставят границата. 

Работата ни, честта ни, етиката и правилата ни нямат нищо общо с опита да бъде дискредитиран един от участниците в кампанията за кмет на София по несъвместим с професията ни начин.

Това не е журналистика. И ние категорично се противопоставяме на опитите да се нарича така.

Още по-категорично възразяваме срещу онези партии и отделни политици, които легитимират подобни „медии“ като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори.

Днес е денят, в който ние, българските медии, искаме от вас, българските политици, да прекратите това.

Ако вашата работа, чест, етика и правила нямат нищо общо със случилото се, разбира се.

Всяка друга реакция е фалшива.

Днес е денят. Нека заедно да поставим границата!                                                          

Медии и журналисти, спазващи етичните норми в професията:

БНР,

bTV,

Bulgaria ON AIR,

Дарик,

„24 часа“,

Dir.bg,

Дневник,

Епицентър,

Zarata.info

„Капитал“,

Клуб Z,

Медиапул,

OFFNews,

„Площад Славейков“,

„Сега“,

ТВ „Европа“,

Фактор,

Фокус,

Фрогнюз

(БНТ, БНР, bTV и Нова тв очакват в понеделник решения на управителните си органи дали ще се присъединят). 

***

Политическите реакции

Премиерът Бойко Борисов, който редовно е заливан с хвалебствия от ПИК и лично от издателя му Недялко Недялков, реагира в петък вечер срещу публикацията, като каза, че не приема такива действия и „категорично ги осъждам“. В пост във „Фейсбук“ той казва, че е бил атакуван по подобен начин. Това е втори път през тази седмица, в която той се обръща към ПИК – първия призова да спрат да преследват Мая Манолова с думите „не го правете така, че да изглежда все едно аз съм поръчал нещо. Много добре знаете, че не е така“. Сайтът атакува бившия омбудсман още преди да беше обявила кандидатирането си за кмет.

Манолова също изрази отвращение от гнусните методи в кампанията и публикацията на ПИК. А днес бившият омбудсман заяви, че в кампанията си изключва микрофоните за ПИК.

Възмущение във „Фейсбук“ заяви и Йорданка Фандъкова – „опитът да се уязви един от кандидатите за кмет на София по такъв отвратителен начин е не само недостойно, то убива смисъла от всичко, което правим„. Имаше и реакции и други политици.

Лидерът на „Да, България“ (част от коалицията „Демократична България“) Христо Иванов написа: „Този отвратителен акт не е нито случаен, нито нечия индивидуална приумица. Време е да осъзнаем, че всички ставаме заложници на една все по-безскрупулна машина за страхуване, шантаж и разрушаване на биографии. Това е част от системата, която редува репресии и пропаганда в името на съхраняването на безотговорната власт на корупцията и некомпетентността над животите ни.“


image0 (9K)