По-слаба грипна вълна се очаква през тази зима

Каква ще бъде грипната вълна извън COVID никой не знае. Миналата година почти не се регистрира. Този сезон очакваме също да бъде по-слаба, защото в южното полукълбо е била по-слаба, но какво ще стане – никой не знае. Трябва да посрещнем неизвестното подготвени, каза доц. д-р Любомира Николаева-Гломб пред БНТ.

В момента в България грип няма и сега е моментът да се ваксинираме срещу грип, подчерта вирусологът. Обикновено у нас грипът идва в началото на януари.

„В България е една от най-успешните ваксинационни програми – тази за превенция на грипа при хора над 65-годишна възраст и апелирам, че няма нищо страшно във ваксината срещу грип. Напротив, тя би спестила много усложнения“, подчерта доц. Гломб.

Ваксината е безплатна за хората над 65 години. За тази година са заявени доста повече дози, миналата година имаше желаещи да се ваксинират, а ваксини нямаше, допълни Гломб.

Грипната ваксина отдавна е препоръчителна и за бременните жени. COVID ваксина също е добре да си поставят бременните жени, подчерта вирусологът.

По отношение на коронавируса тя подчерта, че разпространението на COVID-19 е понамаляло, но не е отминало. Затова трябва да продължим да спазваме мерките, ваксинацията също трябва да продължи със съответния темп, както и тестването.

Доц. Любомира Николаева-Гломб предупреди, че оптимистичните резултати, които виждаме, не трябва да ни карат да се отпускаме.

 

https://www.dnes.bg/………….

(Visited 10 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.