ПП и „Възраждане“ против 24 май да е национален празник

Според „Продължаваме Промяната“ 24 май трябва да остане официален празник, а 3 март – национален.

По-рано днес на брифинг в парламента от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще внесат промени в Кодекса на труда, с които 24 май да бъде обявен за национален празник.

Още по темата

25 май 2022 12:53

117

Двадесет и четвърти май е един от малкото празници, по които има абсолютен консенсус в обществото, коментира пред журналисти Благовест Белев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната“. Не е коректно, смята той, 24 май да се използва като разделителна линия за отделни хора, групи. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят, каквито желаят, промени, те не ги направиха – правят ги сега, за да предизвикат отново разногласия, смята той. Не е коректно спрямо обществото и обществото трябва категорично да отхвърли подобни идеи, подчерта депутатът.

За 24 май имаме абсолютен консенсус в обществото – това е български празник, празник на българската наука, на българската култура, азбука и е изключително неудачно точно в това време да се поставят такива разделителни линии, обясни Белев. На журналистически въпрос той отговори, че от „Продължаваме Промяната“ са щели да реагират по същия начин и ако предложението не е на ГЕРБ-СДС. Нашето убеждение е, че не е нито време и, второ, точно с 24 май не е коректно да се правят такива предложения, подчерта Благовест Белев. Трети март да остане национален, а 24 май – официален, уточни той.

Парламентарната група на „Възраждане“ е категорично против предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да бъде обявен за национален празник, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов. Той определи идеята като „стара“ и „претоплена“.

„Не виждам причина това да се прави, освен, разбира се, за пореден път да претоплим стари русофобски манджи“, каза Костадинов.

По думите му краткият исторически обзор показва, че без Трети март – Денят на Освобождението, нямало да го има и 24 май. „90 процента от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са обявили независимост“, посочи още Костадинов.

По-рано днес от (ГЕРБ-СДС) предложиха 24 май да стане национален празник с мотива, че това е дата, която обединява всички българи.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)