Правителство можело и да има, но няма да е стабилно и не е на промяната

Може би  първо ще се смеем, после ще плачем, каза пред БНР политологът, университетски преподавател и програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов за предложения от ИТН проект на кабинет.

Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната.

Още по темата

4 авг 2021 09:28

468

4 авг 2021 08:40

99

Според Смилов ИТН цели да управлява с плаващи мнозинства.

„Тоест, те искат да получат един мандат, който е уж мандат за промяната, а след това да имат пълната свобода да формират такива плаващи мнозинства. Целият въпрос е защо пък ДБ и ИБГНИ трябва да ги подкрепят в едно такова начинание“, каза той.

В българската ситуация идеята да се управлява с плаващи мнозинства е покана за възстановяване на модела за управление на ГЕРБ, смята Смилов.

„Целият въпрос е защо партия, която идва уж да променя модела, на практика възпроизвежда негови основни характеристики“, посочи политологът.

Относно персоналния състав на втория проектокабинет на ИТН Даниел Смилов изтъкна, че е трудно това правителство да бъде окачествено като технократично, експертно правителство.

Даниел Смилов вижда три варианта и е на мнение, че не бива да изключваме нови избори.

Първият вариант е проформа опит за съставяне на правителство с идеята, че това е по-скоро провокация, която другите да отхвърлят и да се стигне до избори – това според преподавателя е реалистичен сценарий.

Втория вариант политологът очерта като подкрепа за ИТН с гласовете на БСП и помощ от ДПС за сваляне на кворума например. Като го нарече „доста ясен и чист вариант“, той уточни, че в този случай „няма да имаме правителство на промяната, а нещо друго“.

Ако ДБ и ИБГНИ решат да дадат някакъв шанс, можем да се окажем в най-неясната ситуация, отбеляза Смилов по третия вариант. В този случай по думите му статуквото може да се окаже щастливо да управлява с плаващи мнозинства постфактум.

Шансовете за успех на третия мандат са много малки, допълни още Смилов.

„Шансът да има някакво правителство все още зависи от първия мандат и какво ще се случи“, каза  той.
Странно е защо от ИТН решиха да се конфронтират с ключови министри на служебното правителство, които са много популярни, коментира доц. Смилов.

„Другото, което прави неприятно впечатление, е начинът, по който тези атаки бяха организирани – уж с изваждане на някакви факти от жълтата преса“, добави той.

В действията на ИТН има една водеща нишка – да покажат, че те карат влака, обобщи политологът.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)