Празнични илюминации озариха небето над Стара Загора снощи

Празнични илюминации озариха небето над Стара Загора. С тържествена проверка-заря завършиха вчера тържествата по повод 141 години от Освобождението на България.

Старозагорци се събраха на площада пред Общината, за да почетат паметта на героите паднали за свободата на България.

Командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов прие тържествения строй и поздрави войните по повод Националния празник на България.

Сред официалните лица бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.областният управител Петя Чакърова, зам.-кметът Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието.

Огнените стихове на актьорите Ивелин Керанов и Ивалин Димитров припомниха саможертвата на хилядите българи загинали за свободата на отечеството.

„Поклон пред всички дали живота си, за да я има България. Днес ние сме длъжни да почетем тяхната памет и да склоним глава пред техния героизъм и себеотрицание. Нека да градим България така, че да има светло бъдеще за децата ни“, призова в словото си бригаден генерал Костадин Кузмов.

В знак на преклонение и почит към паметта на героите граждани и военни пяха химна на България.

След това празнични илюминации озариха небето над Стара Загора.

По-рано днес хиляди старозагорци се включиха в паметното шествие и изминаха 3-километровия път-поклон до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, съпровождайки 300-метровия национален флаг.

За пети път по инициатива на кмета Живко Тодоров на 3 март, Националния празник на Република България, старозагорци и гостите на града понесоха на ръце трикольора, който беше издигнат на монумента на Самарското знаме – символ на героизма на старозагорци, дали живота си в защита на своя град, по време на Руско-турската война.


image0 (9K)