Преговарящите са близо до удължаване на примирието в Газа, твърдят запознати

Преговарящите са близо до удължаване на примирието в Газа, твърдят запознати

Египетски, катарски и американски посредници приключиха преговорите за удължаване на четиридневното примирие в Ивицата Газа, казаха пред Ройтерс египетски източници.

Понеделник е последният ден от договорената с посредничеството на Катар четиридневна пауза на боевете, които се водят в Ивицата Газа, след като Хамас нападна Израел, уби над 1200 души и взе над 240 заложници.

Хамас е организация, призната за терористична от ЕС, САЩ и други държави.

Палестинската групировка Хамас се стреми към удължаване на примирието с четири дни, докато Израел иска удължаване ден за ден, като продължават преговорите за това кои палестински затворници ще бъдат освободени, казаха източниците.

Новината идва на фона на очаквано освобождаване на израелски заложници и палестински затворници. По-рано Израел каза, че е получил през нощта окончателния списък на заложниците, които трябва да бъдат освободени.

Палестински служител каза, че и Хамас, и Израел са показали положително отношение към исканията за удължаване на четиридневната пауза в боевете, но добави, че „все още не е постигнато окончателно решение“.

По-рано израелски служител повтори позицията на Израел, че ще се съгласи на допълнителен ден примирие за всеки допълнително освободени 10 заложници и всеки път ще освобождава три пъти повече палестинци. Броят на допълнителните дни е ограничен до пет, добави служителят.

В неделя Хамас освободи 17 души, включително 4-годишно дете, с което общият брой на освободените от петък насам заложници достигна 58.

В неделя Израел освободи 39 палестински затворници тийнейджъри, с което общият брой на освободените от началото на примирието палестинци достигна 117.

В понеделник говорител на израелското правителство каза, че общият брой на заложниците, които все още се държат в Газа, вече е 184, включително 14 чужденци и 80 израелци с двойно гражданство.

След като примирието приключи, каза израелският премиер Бенямкин Нетаняху през уикенда, „ние ще се върнем с пълна сила, за да постигнем целите си – елиминирането на Хамас и гаранцията, че Газа няма да се върне към това, което беше; и разбира се, освобождаването на всички наши заложници“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)