НАЙ-НОВИ:

Президентът: Ако Северна Македония желае подкрепа за ЕС, нека изпълни ясни критерии!

„Участниците в днешната среща постигнахме принципна позиция, че трябва да се изработят изисквания и критерии, които да защитят националните ни интереси. Те трябва да залегнат в изискванията за преговорния процес за присъединяването на Северна Македония в ЕС. Трябва да има конкретни и ясни цели, които да бъдат поставяни на всеки етап от преговорите. Трябва да се обърне особено внимание в текстовете в учебниците, надписите на паметните плочи и позициите на националните медии в страната. Трябва да бъдат поставяни не за сметка на българската история. Те следва да залегнат в преговорната рамка и да страната задължително условия за приемане на Северна Македония в ЕС“, изтъкна Румен Радев.

Той посочи, че е важно да се очертаят червени линии, които да гарантират, че европейската интеграция на Северна Македония няма да бъде за сметка на българската история, език и идентичност като разменна монета.

Kонсултативна среща

България ще изработи национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес при преговорите за членство на Република Северна Македония с ЕС. За това беше постигнато принципно съгласие на консултативната среща за двустранните отношения с Република Северна Македония и очакваната покана към нея от ЕС в средата на октомври за започване на преговори за членство.Приемането на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното и устойчиво развитие и просперитета на Югоизточна Европа. България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическата перспектива на Република Северна Македония. Ние първи признахме и нейната независимост. Двустранният договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество се очакваше да реши наслоените с десетилетия проблеми в нашите отношения и да даде импулс и нова перспектива в развитието на тези отношения. Неговото изпълнение обаче значително изостава от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. Въпреки огромните усилия, положени от българската страна, Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси не постигна особени резултати, а поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие. При тези обстоятелства са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които следва да залегнат в преговорната рамка, да станат задължително условие за приемане на Република Северна Македония в ЕС и да бъдат изпълнени пред приключването на преговорния процес. Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи и паметни плочи, както и на позициите на обществените медии. Постигането на европейско добросъседство трябва да бъде основният критерий за успешен преговорен процес. Важно е да се очертаят и така наречените „червени линии“, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета. Трябва предварително да бъдат поставени открити условия, при неизпълнението на които да може да не се дава ход на следващи етапи от преговорния процес.Една такава открита, коректна и конструктивна позиция ще бъде не само в защита на българския национален интерес, но и от полза за ЕС, защото няма да допусне внасянето на междусъседски проблеми в европейското семейство. Ще бъде от полза най-вече и за самата Република Северна Македония, защото ще бъде на основата на европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване. На срещата бе постигнато и принципно съгласие България да се включи в охраната на въздушното пространство на Република Северна Македония на ротационен принцип.

Публикувахте от Румен Радев в Понеделник, 30 септември 2019 г.

„Трябва много ясно да се поставят предварително открити условия при неизпълнението, на които, да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да е заложено ясно в самото начало на даване на старта на преговорния процес. Такава конкретна, открита и конструктивна позиция“, допълни той.

Румен Радев посочи липсата на конкретни условия, измерители и срокове в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония като причина за драстичното изоставане на неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Македония.

„Въпреки усилията от българската страна, Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на не постигна особени резултати. Особено напоследък те са обезпокоителни. Също така и поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие“, посочи още президентът Румен Радев.

На днешната среща поставих на масата въпроса за air policing на въздушното пространство на Република Северна Македония, каза още държавният глава след срещата.

„Има също така принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО така, че да поеме своята част от отговорността и да се включи в носенето на такова дежурство на ротационен принцип. За това нещо имаме и средства, и възможности. Това ще покаже още веднъж конструктивната и отговорна роля на Република България в регионален и съюзнически план“, добави още президентът.

„Необходими са незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес.“ Това съобщи президентът Румен Радев в изявление на „Дондуков“ 2 след края на днешната двучасова консултативна среща за двустранните отношения с Република Северна Македония и очакваната покана към нея от ЕС за започване на преговори за членство. В срещата участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, депутати, както и съпредседателят от българска страна на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония проф. Ангел Димитров, съобщава БТА.

„Приемането на Република Северна Македония в НАТО и в ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното развитие, устойчивото развитие и просперитета на Източна Европа. Нека не забравяме, че България първа призна сувернитета на Северна Македония. Ние първи подписахме договора за добросъседство със страната“, припомни Румен Радев след извънредна среща, съобщава „Епицентър“.

По думите на президента обаче „поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие“.

  ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon