Президентът Макрон осъди „крайното насилие“ при бунта на „жълтите жилетки“

Френският президент Еманюел Макрон осъди „крайното насилие“, както се изрази той, по време на вчерашните протести на „жълтите жилетки“. Той направи това в публикация в Туитър снощи, цитирана от ДПА.

„За пореден път Републиката беше атакувана от крайно насилие – нейните пазители, нейните представители, нейните символи“, се казва в съобщението на Макрон в социалната мрежа. „Справедливостта ще възтържествува, посочи той и добави: Всички трябва да се успокоят, за да може да има дебат и диалог.“

Около 50 хил. души са участвали в демонстрациите вчера в цяла Франция според министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер. За правителството на Макрон обаче вчерашният ден беше белязан от сцени на насилие, след като протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията край Сена и на пешеходен мост.

Профилът на малката агенция Лайн нюз в Туитър събра 1,7 млн. гледания на кадри, на които мъж напада полицейските части за борба с безредици с голи ръце и заедно с други протестиращи ги принуждава да се отдръпнат от моста. Човек със същите дрехи може да бъде видян и на още един видеозапис, на който рита полицай, паднал на земята.

Вътрешният министър Кастанер сподели съобщение в Туитър на полицейски синдикат и заяви, че мъжът е идентифициран, определяйки действията му като „страхливо и нетърпимо посегателство“.

Лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, който подкрепи протестното движение, обаче изрази друго виждане за нещата. „Ръкопашен бой по парижките мостове“, написа той в Туитър. „Властите, които издават подобни заповеди, да не би да са републиканци?“, пита Меланшон в публикацията си.

Правителственият говорител Бенжамен Гриво каза, че трябвало да бъде евакуиран от кабинета си, след като вратата на сградата на министерството, в която се помещава кабинетът му, била разбита от неизвестни лица.

Полицията оцени броя на протестиращите в Париж на 3500, с 800 повече в сравнение с преди седмица и с 2000 повече в сравнение с преди две седмици.

Поради сблъсъците между демонстранти и полиция на брега на Сена многобройни групи от туристи трябваше да напуснат известния музей Орсе.

Като цяло броят на протестиращите в цяла Франция остана доста под този от първите няколко седмици след началото на протестното движение, отбелязва ДПА.


image0 (9K)