Президентът: Не куршумът, а страхът и малодушието убиват Ботев

„Пътят на Ботевата чета е разказ за Голготата на праведниците в нашата история. Велик дух, само шепа сподвижници и трагична гибел: това е кратката история на Ботев и другарите му. Това е честа участ в историята на България“. Това каза президентът Румен Радев на тържествения митинг-проверка, посветен на 2 юни – Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

[ad id=“225664″]

„Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиват поета. Те ни морят във всички епохи. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но малцина успяват да ги преборят. Затова българският Пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безучастни сме към борбите им приживе, толкоз по-патетично ги славим след смъртта им“, заяви държавният глава.

Той отбеляза, че празник като днешния не е време за патос, а повод за смирение и размисъл.

„Още ли свестните у нас считат за луди? Още ли глупецът вредом всеки почита? Още народа смучат наши и чужди гости? Още ли българи в тежка чужбина се скитат немили, клети, недраги? Отговорите ги знаем. Но аз вярвам, че няма българска зла участ. Има българска воля, българска дързост, български талант. Ботев е тяхното въплъщение, но всеки от нас, днешните българи, носи част от тях в себе си“, заяви Румен Радев.

[ad id=“263680″]

Президентът поздрави участниците в традиционния поход „Козлодуй-Околчица“ за проявените воля и сила да изминат пътя на ботевата чета.

„Преди 142 години шепа хора повярваха в себе си и промениха живота ни. Поклон пред паметта им! Вечна памет за всички загинали за свободата на България! И нека техният кураж бъде наше вдъхновение! Да живее България!“, завърши словото си държавният глава.

[ad id=“236993″]

На площада във Враца присъстваха председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС – Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Слово произнесе кметът на Враца Калин Каменов.


image0 (9K)