НАЙ-НОВИ:

Президентът предлага видеокамери да следят гласуването в секционните комисии

Президентът Румен Радев предложи да се въведе видеонаблюдение в секционните комисии, където се осъществява броенето на бюлетините след избори. В интервюто си пред „Панорама“ снощи той уточни, че по този начин ще има постоянен контрол в реално време и всеки един гражданин ще може да следи какво се случва в секцията, в която е глаувал.

Радев бе категоричен, че трябва да се пресекат възможностите за злоупотреби в нашия изборен процес и да се работи за изграждане на убедителна стратегическа алтернатива, защото неудовлетвореността на гражданите расте.

Президентът подчерта, че обществото е загубило доверие в изборите и това е един от начините то да се върне. Според него аргументите на управляващите, с които бяха отхвърлени машинното и електронно гласуване са несъстоятелни. При липсата на подобен тип вот най-важно било да има прозрачност при броенето на бюлетините.

Той уточни, че следващият четвъртък ще има среща с представители на парламента и на Централната избирателна комисия, за да обсъдят в детайли идеите му.

„Най-важното е да осигурим възможност за широко представителство на гражданите в управленските решения и в контрола над управляващите. На първо място това е да върнем доверието в българските избори, защото те са изключително важен фактор за демократичното формиране и функциониране на институциите и аргументите за отказ от машинно гласуване и от електронно, дистанционно гласуване според мен са несъстоятелни и укорими. Време е да изпълним и едно важно изискване на Венецианската комисия, а именно – да има прозрачност при броенето на бюлетините. Към момента нашият изборен кодекс налага да има предаване онлайн с картина и звук на заседанията на ЦИК и на районните избирателни комисии, но няма такова изискване за секционните избирателни комисии точно там, където става броенето на бюлетините и оформянето на протоколите“, посочи държавният глава.

Радев добави, че в последно време много от депутатските законопроекти са станали „олицетворение на лобизма“, поради което наложил вето на някои от тях. Като пример той посочи промените в закона за приватизацията и следприватизационния контрол, които мнозинството в парламента отмени след наложеното от президента вето.

-->

„Трябва да има обществено обсъждане на законопроектите на народните представители. След това трябва да се направи оценка на въздействието. Не трябва да се допуска съществена промяна в законите само с едно четене“, каза още държавният глава.

Според него единственият начин да се върне доверието на гражданите в институциите е въвеждането на много по-активни методи за разкриване и пресичане на корупционни схеми по високите етажи. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови