През погледа на главния редактор: Да видим от загриженост за България, или поради личен интерес Клеър Дейли влезе в ролята на обвинител на България?

Живка Кехайова

Частен интерес ли накара Клеър Дейли да вкара Поморие в резолюцията на Европарламента? – пита 24 часа

Ние също:)

В петък в Поморие идва най-големият критик на страната ни – ирландската евродепутатка Клеър Дейли. Ще задам въпроса има ли тя, или нейни близки апартамент в комплекс “Сънсет ризорт”?

И има ли частен интерес, превръщайки частен спор в част от скандалната резолюция на Европарламента, казва кметът на морската община Иван Алексиев за 24 часа:
Г-н Алексиев, неочаквано Поморие е тема и в обсъжданата резолюция за България, гласувана от евродепутатите на 8 октомври. Градът бе посочен като негативен пример за “недостатъци на върховенството на закона в България”. Ирландската лява депутатка Клеър Дейли* дава за пример проблеми на собственици на апартаменти в “Сънсет ризорт” в Поморие?
Недопустимо е да се използва такъв висок пост за решаване на лични проблеми – това е изключителен конфликт на интереси! На 16 октомври тази евродепутатка ще е в Поморие и аз ще задам много въпроси.
– Защо Клеър Дейли ще идва в Поморие?
– За среща с представители на “Сънсет ризорт”. Аз като кмет не съм поканен, ще отида, за да попитам чии интереси защитава – лични или на сънародниците си?
Защо намесва България в скандал от частен характер и защо като политическа фигура в Ирландия не е защитавала интересите на сънародниците си?
– Какъв е проблемът с този хотелски комплекс, по-известен като Холандското селище, и вярно ли е, че самата Дейли притежава апартамент в него?
– Чакаме отговори от нея, като дойде в Поморие. Преди време мислех, че тя защитава правата на ирландски граждани, но се оказа друго. Нека г-жа Клеър Дейли публично да отговори притежава ли тя, или нейни близки имот в “Сънсет ризорт”.
Всичко останало е клевета срещу България и срещу община Поморие.

И само за Поморие ли?

Доста български медии проявиха интерес коя е Клеър Дейли и защо една ирландска евродепутатка с такава откровена злост напада България, при това твърдейки, че съди по чутото, прочетеното и разказаното й – вероятно от Елена Йончева. Освен заслугата й за скорощната резолюция и текстове в нея като този за Поморие, да си припомним –  миналия ноември тя бе единствената в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), която се обяви против предложението на Европейската комисия за прекратяване на т.нар. мониторинг над правосъдните реформи в България.
Няма как да не ни е интересна. Ето какво казва за нея статия на ирландската медия bylinetimes.com от 11 септември 2020 година, в която се описват изпълненията на ирландската левичарка Дейли и нейният другар от Европарламента Мик Уолъс.

В статията се съобщават сериозни факти за връзката на двамата с Русия, с венецуелския диктатор Николас Мадуро, с режима на Асад в Сирия и пълната подкрепа на двойката левичари за беларуския президент Александър Лукашенко.
Ирландският евродепутат, който предположи, че бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская може да е „пионка на западния неолиберализъм“, има дълга история в защитата на Кремъл и призивите за отмяна на санкциите срещу Русия.

Мик Уолъс е ненадминат, когато говори за нарушаване на човешките права по целия свят, но основно посочва САЩ и Европа като виновници. Колегата на Уолъс Клеър Дейли от групата Independents 4 Change (независими за промяна) има подобни възгледи за Русия, пише медията. Двамата са бивши депутати от от Долната камара на ирландския парламент-Dail.

През декември 2017 г. Дейли направи предложение в Dail, призоваващо за отмяна на санкциите на ЕС срещу Сирия. „Последва шокиращ дебат – последван два дни по-късно с гласуване – който разкри не само дълбочината, до която депутатите Клеър Дейли и нейният колега Мик Уолъс са готови да отидат, за да минимизират престъпленията и жестокостите на режима на Асад, но също и готовността от страна на други техни съоартийци да застанат до Дали и Уолас по този въпрос“, написа Движението за ирландско-сирийска солидарност на своя уебсайт.
Изданието припомня, че Клеър Дейли е бивш член на Социалистическата партия. Според различни публикации в медиите на Острова е подозирана, че има връзки с военното крило Ирландската републиканска армия- ИРА. Напуснала Ирландската социалистическа партия, след като съпругът и е хванат в укриване на данъци за 1.4 милиона евра! (Ясно откъде е експерт по корупцията, бел.авт.).
Клеър Дейли и Уолас бяха арестувани заедно на летище Шанън през юли 2014 г. при опит да претърсят самолети, които според тях се използват от американски военни. Дейли участва в предаването на Джордж Галоуей по RT, Sputnik Orbiting the World, през август 2019 г, припомня изданието. Тези медии са рупор на руската, пропутинска пропаганда в Западна Европа.

 


image0 (9K)