През погледа на главния редактор: „Възраждане“ тръгна по пътя на „Атака“ – надолу

Живка Кехайова

„Възраждане“ тръгна по пътя на „Атака“ – надолу

Когато преди време писах, че „Възраждане“ премина пика на политическите си възможности, това предизвика озадачаване. Местният вот доказа, че твърдението ми е факт – „Възраждане“ не реализира нищо от очакваното дори от мен, включително в най-силната си община – Варна.

В опозиция все повече се обезличаваше и беше все по-трудно различима сред БСП и ИТН, освен с отявлени дивотии като скандали, сблъсъци, запален автомобил пред Конституционния съд… – неща, които само най-радикализираните симпатизанти на въросната политическа сила биха приели за адекватни.  Точно като при „Атака“ – колкото по-екстремни и екзотични глупости вършеше основното ядро (най-вече лидерът), толкова по-малка ставаше и партията, и периферията.

Та така – днес парламентарната група на „Възраждане“ стана по-малка от тази на ДПС, загубвайки трма от депутатите си, които ще останат в НС като независими.

А групата на „Възраждане“ в Столичния общински съвет направо се разпадна след избора за председател, при който четиримата съветници Красимир Гълъбов, Венци Стойчев, Васил Драганов, Севделина Петрова подкрепиха кандидатурата на Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. Така групата „Възраждане“ там остава формално само с трима представители.

Местната структура на „Възраждане“ в София поискала депутатите, номинирали предателите, гласували в столичния Общински съвет най-сетне да има времено изпълняващ председател, за да може да се гласува бюджетът на София и да заработи местната власт, да поемат отговорност.  Днес е решено тримата депутати Иво Русчев, Николай Дренчев и Александър Арангелов да бъдат изключени. Отлюспването им обяви на брифинг в Партийния дом лидерът на партията Костадин Костадинов на брифинг в Народното събрание.

Тръгнат ли процесите в един политически субект на отлюспване и надолу, трендът не се обръща никога – поне в политическата история на България.

Който и да направи очаквания нов политически проект – дори да не е лично президентът, ще обере макс електорат от „Възраждане“, защото виждаме по реториката на Румен Радев, че точно там се цели, в тази ниша.

 


image0 (9K)