През погледа на главния редактор: Давос, естествено

Живка Кехайова

Давос, естествено

Това е новината не на деня, а евентуално на дълъг период от време, в зависимост от тенденциите, които ще бъдат очертани, тези, които ще се проявят и онези, които ще бъдат загърбени. Икономическият форум започна. Представители са пратили 88 държави – с 20 повече от миналата година. Поразително голяма е делегацията на Китай, включваща освен премиера и 10 министри. Както изглежда, Китай не демонстрира каквото и да е разочарование, че Русия не участва – явно няма защо да се тревожи за васалите.

„Формулата на мира“ на украинския президент Володимир Зеленски ще заеме централно място, като темата за войната в Украйна откри престижния форум още вчера. Днес, той вече е на форума и ще проведе срещи със световните лидери.

На фона на две войни, които ще станат три, ако хусите наистина изпълнят заканата си да влязат в голяма война със САЩ и коалицията, която бе сформирана, за да защити корабоплаването в Червено море, форумът е особено важен. Особено важен е и на фона на изборите, в които ще участва половината население на света през тази година и които ще предопределят процесите, свързани със сигурността в света и с развитието му.

Предварителното редовно изследване на икономическите перспективи, което се прави винаги преди събитието сред поне 60-те водещи икономики, посочва очакване за слаб растеж, но пък за по-ниска инфлация. Отбелязани са и очакванията, че AI ще повиши производителността в развитите страни многократно, но няма да повлияе съществено върху тази в ниско развитите, което е още една посока на разделение.

Най-мрачната прогноза от форума миналата година – за голяма световна рецесия, не се сбъдна през 2023 г.

Да се надяваме, че ще чуем на форума тази година за началото, или поне за първите стъпки на света към смислена алтернатива за сигурност и развитие. Това ще проличи вероятно най-силно от поведението на делегациите на САЩ и Китай.

 

 


image0 (9K)