През погледа на главния редактор: Добра новина – сглобката най-накрая реши да направи онова, с което трябваше да започне

Живка Кехайова

Добра новина – сглобката най-накрая реши да направи онова, с което трябваше да започне

Правителството няма алтернатива и затова бях взела сериозно да се тревожа,  че ще го съборят именно подкрепящите го, защото друг не може в този момент. А ще го съборят не защото искат, а защото не са в състояние да излязат от авансовите си политически клишета (поради неспособност да измислят мисия за съществуването си в новите условия, в които се налага да управляват) и да пренебрегнат ината си.

Днес, декември започна с добра новина, дано новината остане такава и при реализацията на посочените намерения.

Съвместно изявление направиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателят на ДБ Христо Иванов и финансовият министър и зам.-председател на „Промяната“ Асен Василев пред журналисти в кулоарите на парламента.
Договорено е, че и председателят на НЗОК Станимир Михайлов, предложен от ПП/ДБ, и заместникът му Момчил Маврев, предложен от ГЕРБ и избран вчера в зала въпреки съпротивата на „добрите сили“, „ще дадат крачка назад“, т.е. ще подадат оставка, след което трите партии, подкрепящи „некоалицията“ ще разработят и подпишат ясен механизъм, по който да се назначават шефове в регулаторите и агенциите.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са стигнали до идеята, че вчерашната процедура не е градивна, затова се разбрали да започнат разговори за регламент. Това щяло да отнеме време, но им станало ясно колко необходимо е да има регламент. В превод – осъзнали са колко важно е да бъдат политици, а не да се дърлят като протестъри, особено когато те самите упражняват властта. Направо да не повярваш! Явно предците ни са знаели много добре за какво сатва дума, след като са създали поговорката за „късният акъл на българина“, дето винаги бил по-добър.
Подкрепата към кабинета – и към премиера Денков, и към вицепремиера Габриел, е била потвърдена, категорични бяха от ДБ и ГЕРБ.

„Всички решихме да дадем крачка назад. Нека като подпишем, да е ясно мнозинството – ГЕРБ, ПП/ДБ, ДПС, за регулаторите, за конституционното мнозинство, за службите“, посочи на свой ред бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посочи още – не иска оставката на Асен Василев. ГЕРБ са категорични – и държавният бюджет, и този на НЗОК, ще бъде подкрепен в зала.

ДПС ще участва в изготвянето на регламента, потвърди и Делян Пеевски като открито обясни, че няма да участват пряко във властта с министерски постове, но ще имат представители в регулативните органи.

Определено смятам, че подобна прозрачност на намеренията е по-добра (без друго всичко става ясно), отколкото да продължаваме да сме свидетели на безумни водевили. А дано!

 


image0 (9K)