През погледа на главния редактор: За обезличаването на местната законодателна власт като способ за интересен тип политика

Живка Кехайова

За обезличаването на местната законодателна власт като способ за интересен тип политика

Лицето на една община е Общинският й съвет, както и ръководството на този общински съвет.  Вчерашното структуриране на ръковдството на общински съвет е всъщност отражение на предизборната кампания в Стара Загора, превзета от случайни, неслучайно случайни, неизвестни с особена, а някои – с каквато и да е обществена дейност, хора. Всъщност, извън листата на ГЕРБ и БСП, плюс няколко човека от листата на ПП-ДБ, останалата част от листите  бяха изтъкани именно от такива (случайни за политиката хора). Защо Общински съвет Стара Загора реши да отрази във вчерашния си избор на председател това лице на общината, нямам представа.

Логичното предположение е, че тук предизборната търговия не само се е водила, но и е приключена още преди кампанията. Другото възможно е, че сериозните политически партии възнамеряват да скрият до известна степен бъдещата си политическа игра зад лицето на един председател, който, може би, е чудесен човек, но името и личната му дейност, въпреки двата досега мандата като съветник, са абсолютно неизвестни за старозагорци. Т.е. обезличаването на Общински съвет чрез председател от мъничка тричленна група, означава обезличаване на самия Общински съвет, следователно води и до по-нисък интерес на гражданите към дейността на местната власт.

Ако е така, гражданите ще трябва да са значително по-заинтересовани и активни в проследяване на упражняването на местната власт, решенията й и посоката, в която тя ще води общината – особено за това ще подпомага ли, или ще пречи на работата на кмета и общинската администрация.

Новият председател, избран с тайно (интересно защо тайно) гласуване все пак даде позитивна заявка да търси консенсус в разноликия Общински съвет. Ще е интересно да видим как ще става това, с какви форми на авторитет и влияние и в каква степен ще бъде постигнато.

(Visited 55 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.