През погледа на главния редактор: За Хърватия и еврото

Живка Кехайова

За Хърватия и въвеждането на еврото там, при положение, че за разлика от българския лев, куната не бе вързана за еврото, само месец по-късно данните са повече от добри.

 

Изводите, които можем да си направим – не за Хърватия и еврото, а за България, са следните:

– Явно нивото на интелигентност на големи групи хора у нас е по-ниско, отколкото в Хърватия и е трудно да се обясни дори очевидното, че да си част от един от най-големите пазари, да имаш стабилна валута и стабилна банкова система, винаги е по-добре, отколкото да ги нямаш. А също и това, че след като си вързан за еврото акумулираш така, или иначе и европейската инфлация, но в нашия случай по три, защото за разлика от държавите в паричния съвет, не ползваш бонусите от това да си част от него.

– Явно в Хърватия путинската пропаганда не е била в състояние да промие мозъка на големи групи хора (вероятно е свързано с написаното по-горе) и вместо мерак да обслужват някой любим източен сатрап чрез местните му посредници, хърватите предпочитат да живеят добре.

– Явно в Хърватия само президентът им като нашия Радев, е раша-агент, а останалите им политици са с акъла си, за разлика от някои политици у нас, но това пак е свързано с най-горното твърдение, защото съществуването на политици-русороби, се осигурява от наличието на критична маса полезни им идиоти.

Повече информация: https://economy-finance.ec.europa.eu/euro/eu-countries-and-euro/croatia-and-euro_en


image0 (9K)