През погледа на главния редактор: Изненадващо добра, или изненадващо лоша комбинация ще е

Живка Кехайова

image0 (9K)

Изненадващо добра, или изненадващо лоша комбинация ще е 2:1 на ПП и ДБ?

За крайните фенове, третиращи политическото представителство като битка за Купата на България (не по-различна от футболна битка), идеята е супер добра. Въпросът е коя част от електората на двете партии е повече – феновете, или търсещите представителство на интересите си? Грешка – разбира се, че в общество като българското феновете са повече – за другото се иска разбиране на процесите и съзнаване на връзката между политика и икономика. Ако последното твърдение е вярно, а така изглежда, по-голям ще е проблемът на ДБ при едно такова обединение.

ДБ ще загуби от реденето на листите и няма да вкара ценни свои хора, защото се явява по-малкият „брат“. Електоратът на ДБ е от по-умни и в голяма степен повече разумни хора, които дори да са радикализирани, ще са наясно, че политиките на ДБ няма да бъдат изпълнявани, дори съвместната победа да е абсолютна и с пълно мнозинство. Не защото ПП ще се заинатят, а защото политическите програми (доколкото ПП изобщо има програма), са толкова различни, особено в сфера „икономика“, че нещата са „или-или“, а не „и“. С други думи ДБ рискува политическото си бъдеще като формация, дори при идеална победа – просто ще бъде погълната, или пък без политическа физиономия при евентуално бъдещо отделяне. По-десния им електорат вероятно ще мигрира към КОД, или някой нов десен с по-ясна ориентация.

ПП засега имат повече бонуси – те ще си вкарат в парламента повечето от своите хора. При победа – като по-големите, ще я припишат на себе си. На всичкото отгоре, с ДБ ще закърпят поразръфаната си за кратко време и политическа, и евро-атлантическа биография, а и ще позамажат левичарството си до приемлива маска. За тях има само един проблем, заради който на миналите избори не приеха да са заедно с ДБ – някой твърде от близо ще им гледа в „паничката“, а това винаги е риск. При някои субекти е прекалено голям риск.

Ако заедно двете партии не успеят да са първа политическа сила – а ще е твърде трудно да успеят, ако противниците им не допуснат грандиозен скандал, това силно ще разклати коалицията, както и всяка партия по отделно точно преди местния вот. Ако разликата с първия е повече от 5%, това би било не шамар, а политически нокаут преди следващите избори.

Риск-печели, риск – губи! Ще е интересно да видим резултата. За съжаление ми се струва, че и при „печели“, и при „губи“, единият все ще загуби в перспектива и то по-читавият.

(Visited 23 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!