През погледа на главния редактор: Кога България ще може да си позволи да следва ясна политическа линия като Румъния

Живка Кехайова

Кога България ще може да си позволи да следва ясна политическа линия като Румъния

Истината е, че нямам представа. Ще се опитам да отговоря защо България не следва ясна политическа линия, въпреки декларациите за евроатлантическа такава.

Румънският премиер Марчел Чолаку предложи Австрия да обмисли да излезе от Шенген, а ЕНП да изключи партията на австрийския канцлер Карл Нехамер. Австрия е единствената държава, която блокира присъединяването на Румъния в Шенген, докато резерви към България има и Нидерландия. Консервативната Австрийска народна партия на канцлера Карл Нехамер е част от ЕНП. Групата ѝ е най-голямата в Европейския парламент и в нея членуват българските формации ГЕРБ, СДС и “Демократична България”.

Чолаку даде пример с премиера на Словакия, който е бил изключен от семейството на европейските социалисти и демократи, след като е направил изявления в подкрепа на руския президент Владимир Путин.
„Господине, не си с нас, казва ти го Комисията, казва ти го Съветът, казва ти го Европейският парламент, казва ти го твоето европейско семейство, цяла Европа казва, че мястото на Румъния е в Шенгенското пространство, а ти казваш „не“. Означава, че някой друг те направлява. Господине, ако те направлява Путин, защото продължаваш да внасяш газ от Русия, напусни нашето семейство. Тръгни си ти от Шенген“, каза Марчел Чолаку, цитиран от Аджерпрес.

Румъния може да си позволи този остър тон защото не е само лоялен партньор на ЕС и НАТО от първия ден на войната на Путин срещу Украйна, но и реално действащ съюзник, с реална помощ за Украйна, с подготовка на летците на Украйна на F16 и със съответните самолети на нейна територия, плюс нужните бази на НАТО на нейна територия.

Да припомня ли позицията на България през 90% от 632-та дни война? Пропутински партии в правителство и пропутински правителства, с пропутински президент и гънеща се и до днес позиция. Ясно е, че при подобна политика никой не ни смята за лоялен партньор, камо ли за съюзник (освен в любезни приказки и то не винаги).  Затова и единственото, което можем да си позволим е да се молим като просяци на Австрия и Нидерландия, както и правим, ако не броим единствената правилна стъпка на правителството в тази посока – таксата върху руския газ, преминаваща през нашия газопровод. И добре, че е изцяло наш – български, че иначе и това нямаше да можем да си позволим.

Paфинepиятa Реtrоtеl Lukоіl в pyмънcĸия гpaд Πлoeщ e c oтнeт лицeнз и нямa пpaвo нитo дa пoлyчaвa cypoв пeтpoл, нитo дa дocтaвя гopивa и нeфтoпpoдyĸти, cъoбщaвa есоnоmіса.nеt. и в Румъния никой не се бори за деругация на руския петрол. Реtrоtеl Lukоіl e тpeтaтa нaй-гoлямa paфинepия в Pyмъния. Tя e coбcтвeнocт нa Lіtаѕсо – peгиcтpиpaнoтo в Швeйцapия тъpгoвcĸo дpyжecтвo нa pycĸия пeтpoлeн гигaнт „Лyĸoйл“, ĸoeтo пpитeжaвa и „Heфтoxим“ в Бypгac. Lukоіl Rоmаnіа имa 320 бeнзинocтaнции в ceвepнaтa ни cъceдĸa.

Съответно влacтитe в Румъния oбявиxa, чe вcичĸи paфинepии нa нeйнa тepитopия cпaзвaт нaлoжeнoтo oт EC eмбapгo въpxy pycĸия пeтpoл – вĸлючитeлнo и Реtrоtеl.

У нас първото правителство на Кирил Петков, с участието на БСП, се пребори за деругация, а сега това на Денков прави чудеса дерогацията да бъде поне до 1 март, а не да се прекрати, ако не веднага, то максимум до месец и то при положение, че тя в никакъв случай не се оказа в полза на българските граждани, предвид цената на горивата у нас. Елементарната логика подсказва, че са били поети ангажименти и подети задължения към руската страна, които Денков просто няма как да прекъсне току-така без поне някакъв преход. Е, повечето считат, че е подет и печеливш бизнес от определени групи, но аз не искам да си мисля чак толкова лоши неща:) за евроатлантизма по български, въпреки разкритията на „Политико“, които обаче нашите митници, ДАНС и т.н., не са забелязали (това пък изобщо не може да впечатли някого).

Само че има и още една много сериозна причина България да се гъне в опит да се измъкне от пълната си енергийна зависимост от Русия, в която направи всичко възможно да попадне на 100% в годините назад. И не само за петрола, но и за газа.

Спомняте ли си проектите за проучване на находищата на газ у нас и в нашата акватория на Черно море? И спомняте ли си левичарските, инспирирани изцяло от изток „протести“? А спомняте ли си, че обичащата да угажда на всички народняшка партия ГЕРБ клекна почти веднага, както правеше пред всеки силов опит да й се наложи нещо? А като се опитваш да угодиш на всеки, обикновено губят всички. В това време Румъния не само си проучи находищата, ами ги и разработи. А го направи, защото имаше ясна политика и приоритети по един абсолютно ясен път. Затова и вероятно преди нас ще влезе в Шенген, а и в еврозоната, мъжки отстоявайки правата си, но заслужени права.

А, да – вотът на недоверие не мина, но пък едва ли някой е очаквал да мине, затова не се занимавам с тази неновина, въпреки цирка при първото гласуване ГЕРБ и ДПС да напуснат залата заради казуса „Лукойл“ и създадената, според тях пропутинска коалиция от ПП, БСП и „Възраждане, а за пожеланото от вносителите на вота второ гласуване –  дори вносителите не влязоха всички в зала, т.е. явно и те не искат всъщност да падне правителството. И след втората почивка се регистрираха само 63 депутати, така че нямаше кой да гласува вота. Точно за това говоря в текста.

 

 

 

(Visited 27 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)