През погледа на главния редактор: Лоша и добра новина

Живка Кехайова

Лоша и добра новина

Полицай в ГДБОП е задържан – заподозрян е в шпионаж в полза на Русия, каза главният секретар на МВР Живко Коцев. Според Коцев, може да има и други задържани. Стана ясно още, че се провежда и акция в Държавната агенция „Национална сигурност”. По информация от източници на Нова телевизия отново се разследва шпионаж. Задържаният служител на ГДБОП е изнасял информация за разследвания, в които има данни за нарушения на санкционния режим с участието на фирми с руски капитали, съобщава БНТ. По данни, които разследващите са събрали, служителят на ГДБОП е синхронизирал действията си със служител на ДАНС, който също е изнасял информация към руска агентура.

Що за държава сме, след като в силовите ни ведомства бъка от шпиониращи за вражеска държава и как ли наистина гледат на нас партньорите? Чудя се как ли ще се „пече“ Денков на срещата с Рюте при тези разкрития. На всичкото отгоре информацията за „картиците“ ни е подадена отвън, пишат разни осведомени и им вярвам, защото в България изглежда доскоро се възприемаше за повече от нормално, включително на високо ниво, интересите на Русия да са по-важни от нашите. Ама какво говоря – то в парламента има сили, които продължават да са на същото мнение.
За капак съдебната ни система, оказва се, е обслужвала десетилетия един изнудвач. Със сигурност – не един.
Вероятно се чудите коя е добрата новина на подобен фон? И аз доста помислих, но я открих – добрата е, че вече се прави опит шпионите поне да се преследват. Дано да потръгне, след като явно у нас няма воля всички подобни ведомства – МВР, ДАНС, ГДБОП… да се разпуснат (реформа със сегашния им състав едва ли може да се прави) и много прецизно да бъдат изградени наново след проучване на всеки кандидат. Пък и откъде ще вземем онзи, дето трябва да направи това и да сме сигурни, че той също не е обвързан с Изтока?
Що се отнася до съдебната система в цялост, със сигурност трябва да се изнамери контролираща структура (по възможност с поканени професионалисти, работили досега на Запад) с власт да отнема завинаги правата на всеки магистрат с доказана връзка с мафиотски издънки, както и да отстранява от работа всеки магистрат, за който има подозрения за подобни връзки, докато тече разследване.
Иначе още век ще се чудим защо не вървим с темпото на останалите напред, а дори периодично се завръщаме към бунището, от което искаме да избягаме.


image0 (9K)