НАЙ-НОВИ:

През погледа на главния редактор: Народните избраници днес възпитано си размениха заплахи

Живка Кехайова

Народните избраници днес възпитано си размениха заплахи, а наблюдателите ги аплодираха, че поне са възпитани:)

Това наистина може да стане незабелязано и безнаказано от обществеността, само у нас. 46-я парламент ще е интересен – дано не е прекално интересен

Още в Първите си думи  Тошко Йорданов каза и предупреди: „В следващите 10-15 дни, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желания за постове, са верни, би трябвало да има правителство. Ако няма, вероятността да отидем на избори е голяма.“

(С други думи – няма да ви позволим вашите хора да си веят байрака, а ние да носим отговорност и негативите, дори с цената на подкрепата ви, скъпи колеги – протестъри).

ГЕРБ-СДС в лицето на Десислава Атанасова: „Действията на представители на служебния кабинет, издълбаха още разделителни линии в българското общество. Вместо предсрочните парламентарни избори да разрешат политическата криза, те я задълбочиха и днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конструира стабилно управление. В 46-ото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция. Нашият основен опонент няма да бъдат управляващите партии, ще бъде хаосът и безотоговорността за държавата“, заяви още Атанасова.
(С други думи: Нашият враг си остава същия и няма да се занимаваме с обслужващия му персонал – съзнаващ, или не, че е такъв. Ще направим възможното той да изчезне от политическата сцена. Между другото това най-лесно може да стане при избори 2 в 1 за президент, когато протестърските партии ще трябва да гласуват за свой президент, но пък може да има и друг сценарий.).

Корнелия Нинова: „Ако първите два мандата не успеят и президентът реши да връчи мандата на нас, ние ще предложи приоритети, ще поканим представители на служебния кабинет и ще гарантираме стабилност на държавата и сигурност на хората“.

(С други думи – обидени сме, особено лично аз и понеже най-големият кошмар за президента са избори 2 в 1, ще реализираме третия мандат на каквато и да е цена, защото иначе и нас няма да ни има.).

Понеже Нинова бе твърде рафинирана, Георги Кадиев я допълни, за да е сигурен, че ще са ясно разбрани. Това „против“ избора на Митева, било символ на липсата на разговори с БСП. „Затова няма да подкрепим и правителството ви“, заяви Кадиев.

(С други думи, ако не си седнете на д-тата и не започнете пазарлъка с нас, ще ви оставим ДПС да ви подкрепи и за кабинет, както за председател на НС и сами да се сринете сред избирателите си. При това хич не е сигурно, че ДПС ще ви подкрепи. Не ви се вярва, но не сте в позиция да налагате сделка без пазарлък, а ние пък няма как да загубим повече).

Христо Иванов – ДБ очаква и да може да подкрепи кабинет с първия мандат на „Има такъв народ“, за да може страната да има управление, НО: „Демократична България“ има програмата и експертният потенциал да предложи правителство, има ясната политическа сплотеност на отбора си“.

(С други думи: Ако ни вземате за някакъв придатък, който просто ще ви гласува правителството само защото направихте някакви отстъпки по отношение на програмата ни – в грешка сте. Или ще имаме сериозни властови лостове, без да е нужно да сме министри, в сферите, които ни интересуват, или ще чакаме третия мандат, които по-вяроятно ще получим ние, а не БСП като изтъргуваме подкрепа за президента). 

Мустафа Карадайъ: Ако заменим едно безвремие с друго безвремие – няма смисъл да си губим времето. Ако вместо от джипката, от телевизора чакаме какви постижения имат управляващите – няма смисъл да си губим времето. Всички, които поемат управлението, трябва да знаят – няма време. Час по-скоро трябва да се посочат приоритетите и да се представи управленската програма. И нека тази програма да е с ясни и къси срокове по всеки приоритет. … Успехът изисква жертви и всички ние трябва да сме готови за това“. Той репликира и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. „Позволете ми да отговоря на господин Иванов за закачките. Ако имате комплекси от миналото си, не ги прехвърляйте на други. Назидателният тон не отговоря на вицепремиер, който критикува корупцията, в която самата той е участвал. Разклащането на българския суверенитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси, медиен монополист като Прокопиев, с корупционните им намерения. Партията на олигархията и медийните монополисти не бива да има такъв назидателен тон, а призивът е за диалог и конструктивизъм“.

(С други думи – знаем какви сте, кои сте и за какво се борите. Въпреки това ви подкрепихме председателя за НС, за да е ясно коя ще е задкулисната управленска коалиция, ако сте умни.  Или се кротвате, за да участвате някак в управлението и да изпълните поставените ви от господарите задачи, или ще ви стане ужасно трудно и неудобно.  Ще оставим ГЕРБ да ви гласува и ще станете за смях и на кокошките, или пък най-после и ние ще си поразвържем устата и документалния архив. ).

Мая Манолова: Който се обърка, че тук е риалити формат, групова терапия, социален експеримент на „телевизора прави силата“, да знае, че излизаме на площада…
Готови сме да минем в обсада на всеки политик на статуквото, който си позволи да тика страната към нови избори, за да лови риба в мътна вода, да извива ръце и да внушава, че от него зависи съдбата на правителството. Това се отнася и за онези, които потриват ръце, сънувайки „златния пръст“, „златните кюлчета“, „златния век“ и „златното руно“ едновременно.  Идваме от „комфорта на улицата“ и ще сме на улицата, при хората, ако техният дневен ред се измести от фокуса на вниманието и грижата на този парламент…“.

(С други думи – Най-малките сме, но или ще се съобразявате с нас, ще слушкате и ще папкате когато и каквото ние кажем, или жална ви майка. Надцакахме ви. За разлика от всички вас – политическите балъци, ние имаме собствена протестърска армия чрез новото ни НПО. Не го забравяйте и подценявайте, ако искате да ви има. Ако сте добрички и изпълнителни и ние ще сме такива.)

В тази мила, приветлива и възпитана обстановка премина първият ден на новото Народно събрание, проведено под надписа: „Съединението прави силата“.

Още нещо интересно – в изключително единодушие двете най-големи парламентарни сили – на ИТН и на ГЕРБ-СДС, не участваха в традиционната обща снимка на депутатите от всеки нов парламент. Защо ли?

Най-интересното – всъщност президентът се оказа централната фигура на това НС, неговият Мефистофел, който дори не се крие зад кулисите. Повечето депутати са решени да му угодят, следователно дърпа сериозно конците на определени потоци, осигуряващи им жизненост? Други са решени да му издърпат всичките конци… Чудя се кой тогава ще мисли за належащите проблеми на България?

 

 

 

  ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon