През погледа на главния редактор: Не само търгуват следизборно, а и издърпват евроатлантическото килимче изпод ПП

Живка Кехайова

Не само търгуват следизборно, а и издърпват евроатлантическото килимче изпод ПП

За нормалното и дори задължително следизборно политическо търгуване, вече писах.  Но това, което наблюдаваме в последните дни, вече не е само търгуване, а е директен опит на ДПС и ГЕРБ да издърпат евроатлантическото „килимче“ изпод краката на ПП, за да покажат и в страната, и навън, че единственото стойностно в този доста нечитаво и набързо конструиран ляволиберален проект, може би е фалшиво, или изобщо не е съществувало. Самата ПП породи още със старта си подобни подозрения у партньорите чрез коалирането си с русофилски формации и колебливата позиция за Украйна, независимо от опита после втората да бъде поизмита. В този смисъл темата за деругацията на руския петрол, идва дюшеш на некоалиционните партньори. Ще изпусне ли ПП въпросното килимче, или ще успее да го задържи, е изключително важна политическа проверка за самото й съществуване.

Предполагам, че за ДПС и ГЕРБ ще е особено приятно, ако постигнат успех, да демонстрират на едно определено посолство, че не е уцелило добре с този проект, но цялата тази история и за тях е здрава политическа проверка, защото ако деструктурират правителството, т.е. „предозират ваксата“ точно сега, самите те ще се окажат на прицел и Магнитски ще им се стори бял кахър.

Защо е възможно и каква е целта на тази политическа операция?

Възможна стана заради крайно не убедителните, предвид претенциите, изборни резултати на ПП-ДБ, в които ДБ нямат сериозно участие обаче. И съответно ГЕРБ и ДПС целят на следващите избори ПП, ако не изцяло, то почти да отсъстват от политическия пейзаж. Да не забравяме, че през юни са европейските избори.

Но обличането в твърд евроатлантически костюм, смъкнат евентуално от ПП, ще изисква сериозни промени (диета, лифтинг, а може би и болезнени операции) от страна на атакуващите партии. ДПС очевидно се подготвят да скъсат с етническия характер на партията и да се превърнат в нормална либерална партия. Дали ще успеят до юни, е друг въпрос, но промените започнаха. В ГЕРБ обаче към момента не се забелязва сериозен проект за вътрешна реформа (а тя може да е само една и свързана с лидера), без която „костюмът“ може да не им стане добре и пак да бъдат изтласкани като нечий партньор, или непартньор, вместо да са главно действащо лице. Ще е интересно да наблюдаваме процеси на промяна там, ако все пак са тръгнали такива.

 

(Visited 41 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)