През погледа на главния редактор: Нов „Костинброд“, чист дебилизъм, постановка чрез Радев и ДАНС, или…?

Живка Кехайова

Нов „Костинброд“, чист дебилизъм, постановка чрез Радев и ДАНС, или…?

В момента се вихри скандала на извънред председателски съвет в Народното събрание по повод внесен в парламента доклад на ДАНС, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов на 25-и октомври – два дни, след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хешкод, който е един от ключовете за защита на машините е влязъл отново в залата, свалил кодовете на машините за гласуване и ги е записал с телефона си и след това на флашки. В какво е проблемът: въпросният втори код следва да е таен, като без него не могат да се правят никакви промени в софтуера на машините, а след това кодът трябва да бъде унищожен. Въпреки това въпросният заместник-министър Стойнов го е свалил незаконно, след като наредил лично такъв код да се генерира отново, след като вече е бил унищожен веднага след демонстрацията.

Ако това е проект за реална промяна на изборните резултати в полза на ПП-ДБ, то това е една от най-дебилно изпълнените „тайни“ операции и то от зам.-министър, чийто арест се иска от депутатите и го изключвам напълно. Ако просто ей така – за архива, от любопитство, да си припомни процедурата, или неизвестно по какви други причини, въпросният зам.-министър е решил да свърши докладваното от ДАНС на своя глава, Денков наистина трябва на секундата да го уволни не за друго, а за нанесен морален ущърб на правителството и даване шанс на кой ли не да използва това предизборно, поради недосетливост, че веднага ще има кой да се хване за това.

Ако зам.-министърът изпълнява поръчка да дискредитира правителството, ПП и ДБ , то ДАНС трябва веднага и здраво да поработят, за да чуем кой е поръчителят и то по възможност до часове.

Тъпото е, че дори депутатите да не вземат решение за отлагане на изборите (надявам се, че няма да го направят), то със сигурност ще се иска и се иска махане на машините, защото след този казус всеки загубил, или недоволен от резултатите би искал касиране на целите избори. На всичкото отгоре – за нищо, защото според специалисти, нищо от това, което е направил Стойнов, не би могло да застраши реалността на гласовете. На извънреден брифинг министърът на електронното управление Александър Йоловски обясни, че кодът няма влияние върху изборния процес. Той добави, че е упълномощил зам.-министър Михаил Стойнев да изпълнява функциите, свързани с машинното гласуване.

Притеснявам се от онова „или…“, което съм сложила в заглавието и което може да е замисъл доставените вече хартиени бюлетини да почнат да се обработват още от днес, че да има по-малко работа за неделя, примерно. Още по-лошото предположение е за една дълга източна ръка, насочена от президента чрез ДАНС, която точно сега да прави поредния си опит да деструктурира отново страната ни.

Що се отнася до самите избори в Стара Загора, то мисля, че за кмет нещата би трябвало да са ясни, предвид издигнатите кандидатури на съперници на Живко Тодоров. Големият проблем може да се окаже състава на Общинския съвет – ако в него попаднат твърде разнолики, странно неопределени групи хора, това може на практика да блокира работата на Общината, или да я превърне в пазарно тържище (за да работи изобщо нещо).

Досега Общинският съвет в Стара Загора винаги е намирал начин при състав от различни политически сили, да създава мнозинства и да подкрепя повечето читави инициативи и проекти. Този път обаче, мераклиите за съветници са сякаш половината община, а другата половина са роднините им, които от кумова срама ще трябва да пуснат някой глас за „братовчеда“ – т.е. ще има прекалено много разпилени гласове.

Ще видим – само след два дни, ще знаем пред какво сме изправени за следващите 4 години. Така че, мислете! Знам, че са малцинство онези, които имат представа какви са механизмите, правата, прерогативите и как работи изобщо местната власт, но мислете поне за пращането на читави хора в нея, по възможност с реална експертиза.

 

 

image0 (9K)