През погледа на главния редактор: Поне като философия образованието тръгва в по-добра посока. Радев продължава да пречи външнополитически

Живка Кехайова

Поне като философия образованието тръгва в по-добра посока. Радев продължава да пречи външнополитически

Радев наложи вето върху решението за изпращане на БТР-и на Украйна. Той върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно бронираната транспортна техника. Хрумнало му, че тази техника можела да се използва по границите и при бедствия и аварии, независимо, че никога досега десетилетия наред не е използвана (включително през първия му мандат, но тогава нищо не му е хрумвало) и затова машините се водят с „отпаднала необходимост“ и с много повреди, които украинците са готови сами да отстранят. Едва ли има някой, който не е наясно, че проблемът не е в „необходимостта“ в България от тази техника, а в една дсруга необходимост на Радев, за която десетки пъти съм писала.

Що се отнася до новата философия, според която ще се променя насоката на българското образование и то още от 2024 година, съобщена от министър проф. Галин Цоков, тя би водила в по-добра посока от досегашната, стига да се реализира, т.е. да има кой да я реализира в българските училища. Почти революционна е за нас иначе старата идея в училище да се развиват силните страни на конкретния ученик – т.е. да се засили индивидуалният подход. И това всъщност да е започнало още от яслата.

Съвсем революционна е тезата българското училище да създава компетентни и щастливи млади хора – въпросът дали учениците са и щастливи, и мотивирани, никога не е стоял на дневен ред у нас. Ще има входящи нива по математика и природни науки и след 8 клас. Ще се залага на по-сериозна професионална ориентация и най-вече на създаване на практически знания и умения, които децата и младите хора да могат да прилагат в реалния живот. Ще има и промени, които са съобразени с изискванията на ПИЗА за подготовка, за да спре най-сетне България да изглежда като странното „животно“ на Европа с малко свръхподготвени и почти гениални деца и огромна маса от неспособни дори да четат с разбиране, камо ли да решават практични здачи, да мислят самостоятелно, да отсяват информация и т.н. – за грамотно и най-вече логично писане, да не говорим. Подробностите са много – можете сами да ги прочетете, МОН вече е публикувало за обсъждане документите.

За първи път се поставя акцент също на по-голямо финансиране и по-качествена подготовка на децата със СОП, за което едно голямо браво.

Да, философията е добра. Ще трябва да видим имаме ли кадри, мотивация, знания и умения на преподавателите и специалистите –  от яслена до университетска система, да реализираме добре това. А е важно – може би най-важното за развитие на страната ни.

 


image0 (9K)