През погледа на главния редактор: Поне е ясно, че правителството няма алтернатива, за разлика от бюджета на Василев

Живка Кехайова

Поне е ясно, че правителството няма алтернатива,  за разлика от бюджета на Василев

Това, което стана ясно днес е, че всички страни на сглобката съзнават ясно важността в този момент правителството да оцелее. Борисов ясно заяви, че ГЕРБ не само няма да подкрепи вота на недоверие, но и ще крепи правителството. ПП-ДБ също показаха разбиране и се съгласиха деругацията за руски газ да отпадне, макар и не веднага, както предлагат от ГЕРБ, а  на 15 март, вместо да продължава до края на срока, разрешен от ЕС.

Що се отнася до държавния бюджет, сътворен от Асен Василев – не се намери нито един читав икономист, включително от ДБ, който да го одобрява. Голяма разходна част, не обезпечени приходи – т.е. разходи за сметка на дългове, абсурдни данъчни предложения и всичко това по време на очертаваща се икономическа депресия, повишена инфлация, войни и несигурност. Всички си спомняме до какво доведе и предишния бюджет на Василев, изчисляван от самото начало върху нереални и многократно занижени стойности на инфлацията. Тогава в еуфорията по ПП никой не щеше да чуе икономистите, но сега имаме опита.  В този вид бюджетът няма да мине в НС и подозирам, че дори ДБ няма да гласуват за него без сериозни промени. Честно казано не разбирам защо Асен Василев иска да го внесе в този вид – слаб икономист ли е, или е скъсал с реалността икономист, който иска да приложи своята икономическа философия, без значение дали тя има връзка с показателите на настоящия момент и дори на пук на въпросните показатели.

И не, харченето няма да направи българите по-богати, защото просто ще повиши инфлацията, а по-високите данъци, включително тези за „бакшиш“ и други подобни екзотики, не само няма да смалят ножицата между бедни и богати, но и ще я отворят още повече, защото въпросните мерки засягат само бизнеса на светло, не и сивия сектор, който е много по-голям. Просто сивият сектор ще стане още по-голям, поглъщайки и бели бизнеси.

Не е зле ПП-ДБ наистина сериозно да поговорят с финансовия си министър, ако е възможно и да разберат каква точно е целта му, защото е ясно отсега, че приеме ли се такъв бюджет, би било луд оптимизъм дори да мислим за еврозоната.

(Visited 28 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)