През погледа на главния редактор: ПП-ДБ се разбраха кой ще е председател на НС, кой – евродепутат

Живка Кехайова

ПП-ДБ се разбраха кой ще е председател на НС, кой – евродепутат

Доста раздухваната в последно време интрига за напрежение между ПП и ДБ по повод фигурата на ротационния председател на Народното събрание и появилата се информация, че Никола Минчев ще е прецакан за сметка на одобрената и от Кирил Петков, и от некоалиционните партньори кандидатура на ген. Атанасов, се оказа донякъде вярна и донякъде – не.

Факт – явно следващият председател на НС ще е Атанасов, но пък Никола Минчев е обезщетен с водачество на листата на ПП за Евроизборите. А въпросната листа, както личи по днешните податки, отново ще е и на ДБ. С други думи – има сделка.

На мен ми е по-интересно по-скоро как ще се реши казусът – една листа, но избраниците в нея да са от различни европейски политически семейства. Защото ДБ са в ЕНП, заедно с ГЕРБ, а ПП ще ходят в центристко-либералната „Обнови Европа“.

Според първото излязло проучване, крайната левица и крайната десница ще добавят евродепутати в ЕП за сметка на традиционните големи европейски партии, а България ще даде своя принос, пращайки поне петима евроскептици-русофили от формации като „Възраждане“, ИТН и „Левицата“. Чудя се сериозно ли, наистина, сме на тоя хал.

С други думи, няма начин да не допринесем „гордо“ за още по-голямото деструктуриране на Европа – нещо обичайно за всяко незряло общество.


image0 (9K)