През погледа на главния редактор: Предозиране

Живка Кехайова

Предозиране

Това наблюдавахме днес в Народното събрание. Внезапно всички партии взеха да се държат като на предизборен митинг, на който са отишли с твърде посредствени, елементарни, дори цинични лозунги. Интересното е, че в момента няма условия за избори, но пък отделни личности се готвят за една, или друга лична битка и това провокира безумното им поведение.

Пеевски в опита си да проведе публичната си кампания за лидер на ДПС, демонстрирайки непремерено сила в некоалицията, предозира. Предозира твърде много и ако продължи по същия начин, председателството ще му се размине, защото едва ли Доган би допуснал до лидерството личност с екстремно поведение.

ПП предозира в опита си да покаже в обществото, че е по-силна, отколкото показаха изборите чрез неизпълнение на договорки с некоалиционните партньори – като тази днес за избора на зам.-директор на Здравната каса, предложен от ГЕРБ, при положение, че техни са и министърът на здравеопазването, и директорът на касата, а ГЕРБ нямат дори зам.-министър в това изключително важно направление на държавната политика, при положение, че скоро министър-председателят ще е техен. Подобно предозиране е безотговорно спрямо евроатлантическото правителство и се възприема от страничния наблюдател като свръхлакомия, докато, според мен е по-скоро опит за избиване на комплекси. И да, ПП още ще загуби. И не само в столичния Общински съвет, където днес бе оттеглена най-сетне кандидатурата на „спасителя“ Бонев, но пък не бе предложена адекватна друга.

За ИТН и изцепките на главния й говорител Тошко Йорданов даже няма да говоря – там шанс за политическо спасение никакъв.

За физическия сблъсък на депутати от ПП и „Възраждане“ също  е по-добре направо да не се споменава. Разбирам „Възраждане“ – нивото на голямата част от намаляващия им електорат е такова, че подобна глупост носи популярност на „борческите“ лидери. Не разбирам ПП и се надявам силно да не са тръгнали да търсят същия тип популярност сред същия електорат.

БСП в лицето на Нинова не остана назад и демонстрира в пълна прелест идейното си и политическо безсилие, повтаряйки единствения си от много време, изтъркан и неефикасен рефрен: „За всичките ни глупости е виновен Борисов, без значение кой ги върши. Ако Нинова смята с този  безполезен рефрен да воюва за поста си с Григорова, по-добре веднага да подава оставка овреме.

ГЕРБ предозира, въпреки, че поведението им беше най-приемливо днес, от доста време с изнасяне на всеки проблем на некоалицията публично и раздухването му като поредно доказателство какви лаици са принудени да подкрепят. И дори не премислят ГЕРБ, че ако са „принудени“ да правят това, значи някой ги е принудил и те нямат собствена политика. Ако това е печеливша политическа позиция, вероятно в политиката нещо много сериозно се е променило и тя е престанала да е такава.

С други думи, днес всички парламентарни партии захраниха със страшна сила скептицизма на гражданите относно смисъла изобщо да се гласува за когото и да е, забравяйки, че идват европейски избори, че и възможни парламентарни заедно с тях.

 


image0 (9K)