През погледа на главния редактор: Преди 2 години си мислех, че полека-лека нещо може да излезе от консервативната линия – Тцъ! И там – греда

Живка Кехайова

Абсолютен резил! Преди 2 години си мислех, че полека-лека нещо може да излезе от консервативната линия – Тцъ! И там – греда.

Под „нещо“, разбирам – дясно. Програмата на КОД беше доста добра и поне имаше ясни десни принципи, но…

image0 (9K)

Събраха се на разговор за предизборна коалиция ВМРО, КОД на Петър Москов и НФСБ начело с Борис Ячев, “Български съюз за директна демокрация”, както и на “Общество за Нова България”. Патриотизмът винаги е консервативен, но патриотарството от много години се спонсорира по цял свят от Русия и следователно е интернационално и зависимо, без значение какви лозунги издига. А тук мешавицата е „стой та гледай“.

Очевидно истинско и европейско дясно изобщо няма в България. Лявото е парцелирано на стари и нови пипала, които се влачат от едната страна на стоножката, защото дясно няма, че да се движи нормално, а някои придрапват до главата и опашката, в опит да имитират дясно.

Но стигат, естествено, само до там – до дивия популизъм и заразяват с него и останалите, т.е. и нормално ляво няма. Срината политическа система, вместо която има клики на частни, много частни интереси, прокламиращи някой национален само от време на време, дано приберат някаква периферия. Радев успешно плете пипалата, за да яхне „животното и да го насочи там, където са му казали…

Има само едно „успокояващо“ обстоятелство – оплете ли ги, „животното“ – яхнато, или не, няма да може да мръдне за никъде и на никъде. И по-добре напълно спънато с надежда да поникне нещо и от дясно, отколкото на изток.

Защото иначи, понеже съм оптимист – съм убедена, че може и по-лошо.

(Visited 93 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!