През погледа на главния редактор: Протестната партия в НС остана една:)

Живка Кехайова

Протестната партия в новото Народно събрание остава една и това – о, изненада – е ГЕРБ. Защо ли?

Ами защото протестна партия е онази, която протестира срещу властта. И сигурно ще го прави.  От днес всички други – ДБ, „Изправи се! Ние идем!, ДПС и БСП преговарят за правителство по покана на ИТН, следователно в опозиционна и протестна се превръща единствено ГЕРБ:)

Между другото, толкова и по въпроса как „Има такъв народ“ спазва думата си – нещо, на което мнозина се възхитиха, след предишните избори, да не преговаря с партии на статуквото.

От друга страна, честно казано се чудя защо ИТН така оставя опозиционна сила, при това равна на тях, зад гърба си. При положение, че отправи покана на БСП и ДПС за разговори и преговори, няма как да се злепостави повече относно обещанията си пред своите избиратели. Можеше да викне направо и ГЕРБ. Така щеше да се получи, вероятно най-стабилното правителство в историята ни – или за добро, или за зло:)

Защото с БСП и ДПС няма да е стабилно – така да си знаете.  Щеше да е по-стабилно при плаваща подкрепа по политики дори, без това да бъде договаряно, отколкото давещо се, неспособно да плува, защото го дърпат на различни посоки поети различни и противоречащи си ангажименти. Не е въпросът дали ще имат министри, а какви лостове на власт ще хванат преговарящите. В политиката няма разговори без ангажименти. Или ще се разберат, или не. По-скоро ще се разберат и ИТН ще плаща сметката.

Всъщност вече е очеизбодно ясна схемата – да има правителство на всяка цена, единствено за да не бъдат президентските избори 2 в 1, защото на Радев това хич не му отърва. Обвързаните с него ще обслужат този му интерес, след което въпросното правителство ще се срине и малко след президентските пак ще пробваме машините.

Само ролята на ДПС е неясна в схемата, освен ако не са поканени от ИТН да се разберат какво правят и как да закрепят правителството, когато му дръпнат „черджето“ останалите, след президентските избори. Друга логика няма. За ДПС има още една – никой повече йок няма да каже срещу тях:)

Извън тези схеми – правителство, при това редовно, трябва да има. Трябва да има такова поне година – година и половина, ако някой мисли малко и за България, покрай другото. Слугинаж за половин година не си струва усилието на ИТН, според мен, защото точно те ще носят отговорността, за разлика от останалите 4, за 2 от които не искаха да чуят доскоро.

Вероятно скоро ще разберем как в един ден стана така, че 3 протестърски и 2 партии на статуквото, станаха новото статукво, превръщайки ГЕРБ в протестърската на близкото бъдеще.